eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Csankó Zoltán, a Győri Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színművésze, miután átvette a Kaszás Attila-díjat az átadóünnepségen a Vígszínházban 2023. december 5-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Bobby Ewing, Thomas, a gőzmozdony - bársonyos hangú színészé a Kaszás Attila-díj

Csankó Zoltán, a Győri Nemzeti Színház művésze kapta idén a Kaszás Attila-díjat. Az elismerést a színművész kedden a Vígszínházban megrendezett díjátadó ünnepségen vehette át.

Az elismerést Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere, a díj egyik alapítója, Oberfrank Pál színművész, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke és Hopkó Iván, a Raiffeisen Bank igazgatója adta át.

Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója közös pályakezdésüket felidézve hangsúlyozta: mindenki azt érezte, hogy szerencsés, hogy ismeri.

A díj zaklatott jelenünkbe egy lélegzetvételnyi szünetet, békét csempész" - mondta, hozzátéve, hogy Kaszás Attila létezésének lényege éppen ez volt: színészként és emberként tudott sugározni valami megfejthetetlen, mégis tapintható harmóniát, derűt és erőt. "Valahogy rend lett körülötte, kívül-belül."

A díjátadó ünnepségen Hegedűs D. Géza színművész, rendező, a MASZK színészegyesület elnöke idézte fel Kaszás Attila pályafutását, amely a Vígszínházból a Nemzeti Színházba vezetett.

Mint a rendezvényen elhangzott, a tizenöt évvel ezelőtt alapított Kaszás Attila-díj a magyar nyelven játszó színművészek számára az egyik legfontosabb elismerés, a jelöltek három szinten - a saját társulatukban, a szakmán belül és a közönség előtt - is megmérettetnek.

A szakmai díjjal a színészvilág Kaszás Attila öröksége előtt is tiszteleg: a fiatalon elhunyt színész ugyanis mindig komoly szerepet vállalt társulatai közösséggé formálásában.

A verseny első fordulójában a magyarországi színtársulatok választhatták ki maguk közül a díjra leginkább érdemesnek tartott jelöltet. A második fordulóba 41 színművész jutott be, akik titkos szavazással döntöttek arról, kiket juttatnak a harmadik körbe. Végül Csankó Zoltán mellett Nagy Cili, a szombathelyi Weöres Sándor Színház, Fila Balázs, a József Attila Színház és Fehér László, a Forte Társulat művésze mérkőzhetett meg a közönség szavazataiért. Az idei jelöltekre csaknem 6000 szavazat érkezett. A díjat mintegy 2500 szavazattal nyerte Csankó Zoltán, míg a második legtöbb szavazatot Fila Balázs kapta.

Csankó Zoltán, aki az idén már harmadszor került a döntőbe, a díjat édesanyja emlékének ajánlotta. A színművész, mielőtt jelenlegi társulatához csatlakozott, először az Arany János Színház, majd a Radnóti Miklós Színház és a Nemzeti Színház társulatának tagja volt. A Jászai Mari-díjas színészt a közönség nemcsak a színházból, de többek között Christoph Waltz vagy John Travolta szinkronhangjaként is ismerheti.

A Kaszás Attila-díjat 2008-ban a XII. kerületi önkormányzat alapította a Mozaik Művészegyesülettel közösen. A díj átadását az idén is összefogás kísérte: az előkészületi és kivitelezési feladatokban a KIM és a Hegyvidéki Önkormányzat mellett részt vállalt a Magyar Teátrumi Társaság, a Mozaik Művészegyesület, a MASZK Színészegyesület és a Petőfi Kulturális Ügynökség is.

A díj, amely egy Kutas László által készített szobor, anyagi megbecsüléssel is jár, a díjazott a KIM és a Raiffeisen Bank jóvoltából 1, 6 millió forint pénzjutalomban is részesült.

Címlapról ajánljuk
A fogyasztóbarát otthonbiztosítások lehetnek a következő hetek nagy nyertesei

A fogyasztóbarát otthonbiztosítások lehetnek a következő hetek nagy nyertesei

Még el sem kezdődött, de már egyre többen érdeklődnek a kormány márciusra meghirdetett lakásbiztosítási kampánya iránt, ami azt jelzi, hogy megmozdulhat a piac – mondta az InfoRádióban a CLB Független Biztosítási Alkusz kommunikációs igazgatója. Németh Péter emlékeztetett: március 1. és március 31. között bárki felmondhatja, illetve lecserélheti a lakásbiztosítását, függetlenül attól, hogy mikor van a szerződése évfordulója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×