eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Csák János kulturális és innovációs miniszter beszédet mond a Cziffra György születésének 102. évfordulóján tartott ünnepi koncerten a MOM Kulturális Központban 2023. november 5-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Csák János: a kulturális örökséget kötelesség tovább vinni

A nagy kulturális örökséget kötelesség tovább vinni, a magyar kultúrában mindig jelen vannak azok a követek, akik ezt véghez viszik - jelentette ki a kulturális és innovációs miniszter Cziffra György születésnapja alkalmából rendezett koncerten és díjátadón vasárnap, a MOM Kulturális Központban.

Csák János szerint a kulturális örökségben a zene különleges helyet foglal el, térben és időben is nyitott műfaj, amely hidat képez művészeti ágak között: komolyzene, dzsessz, népzene vagy bárzene. A miniszter szerint ez azért is fontos, mert ezáltal a különféle embereket "át tudja hozni egyik térből a másikba".

A tárcavezető szerint a zene országhatáron is túlnyúlik. "Akár kényszerből, amit Cziffra György sorsa mutat, akár büszke magyar nagykövetként, mint ahogy Boros Misi, Balázs János vagy Vásáry Tamás teszi" - hangsúlyozta, hozzátéve: a zene generációkon is átívelő műfaj.

Csák János felidézte Klebelsberg Kuno alakját, aki száz évvel ezelőtt kiszabta a kultuszminiszter mindenkori feladatát: a kiváló művek létrejöttének az elősegítését, valamint annak a biztosítását, hogy egyetlen tehetség se maradjon le.

"A kultúrát egyfelől fent kell tartanunk és gyarapítanunk, másfelöl be kell vinnünk a magyar nemzet szélesebb rétegeibe" - idézte Klebelsberg Kuno szavait a miniszter.

Csák János szerint a magyar kormány az Európai Unió többi országához képest - zsiliparányosan - kétszer annyit költ a kultúrára, és sok pénzt fordít a tehetséggondozásra is.

A miniszter beszéde végén köszönetet mondott Balázs Jánosnak, hogy ápolja Cziffra György emlékét és átadja azt a következő nemzedéknek.

Az ünnepi koncert első felében átadták a Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség díját, amelyet Erdei Gellért Péter vehetett át, míg Oláh Patrik zeneszerző kapta a fesztivál tehetséggondozó programjának új elismerését, az Innovatív Zenei Projekt díjat.

Erdei Gellért Péter hatéves kora óta a Kroó György Zeneiskola növendéke, népi furulyán tanul. A kiemelkedő tehetségű hangszeres zenész tavaly a IX. Országos Népzenei Verseny Járdányi Pál Emlékére elnevezésű megmérettetésen I. díjat nyert szólóhangszer kategóriában. Tanára Babcsán Bence Junior Príma Díjas népzenész. A díj oklevéllel és pénzjutalommal jár.

A Cziffra Fesztivál első alkalommal átadott Innovatív Zenei Projekt díjával fiatal művészeket és klasszikuszenei szakembereket ösztönöz kreatív és innovatív projektek megalkotására, a fiatal korosztályt megcélzó, újszerű kommunikáció alkalmazásával. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt Oláh Patrik Junior Prima-díjas zeneszerző újszerű projektjének középpontjában a sztereóhangzás koncerttermi környezetben való reprezentációja áll, amelynek keretében egy külön erre az alkalomra komponált darabot mutatnak be egyszerre három különböző teremben, az úgynevezett mikro-, mono- és makroterekben. A rendhagyó zenei programon, amely fiatal zenészek bevonásával, jótékonysági eseményként valósulhat meg, fénytechnikával teszik még ingergazdagabbá az előadást. A projektet 2024-ben láthatja a közönség a Cziffra Fesztiválon.

Az ünnepi koncert első felében Balázs János Kossuth- díjas zongoraművész klasszikuszenei művekkel, a második részben pedig Cziffra bárkorszakát megidéző darabokkal emlékezett a világhírű magyar zongoraművészre. Az eseményen közreműködött Gubik Petra színésznő-énekesnő. A koncerten részt vett Áder János volt államfő és felesége, Herczegh Anita.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 14:18
×
×
×
×