eur:
369.87
usd:
345.56
bux:
47869.61
2023. június 4. vasárnap Bulcsú
Nyitókép: Facebook/ Art and Antique

Kalandos történetű Csontváry-festményt mutat be a Virág Judit Galéria

Az Art and Antique művészeti vásáron idén csaknem negyven kortárs és klasszikus galéria, aukciósház és műtárgykereskedő kiállító várja az érdeklődőket a Bálna Rendezvényközpontban csütörtöktől vasárnapig.

"Szinte valamennyi magyarországi galéria felvonul ezen a vásáron, így egyszerre lehet megtekinteni ezt a kínálatot. Mindenki igyekszik érdekességeket kivinni erre a vására, ami a legjobban reprezentálja az adott galéria profilját" – mondta el az InfoRádiónak Kelen Anna művészettörténész, a Virág Judit Galéria munkatársa.

A Virág Judit Galéria klasszikus és kortárs alkotásokkal készül, például Nádler István néhány kiemelkedő kvalitású alkotásával, Rozsda Endre, illetve Lakner László egy korai, szürnaturalista csendéletével. Igazi szenzáció lesz Csontváry Kosztka Tivadar egy alkotása, a Teniszező társaság, mely viszonylag korai festménye.

A kép

még azelőtt készült, hogy a monumentális tájképeket festette volna, de ezen a festményén már felfedezhetőek azok a jegyek, amik a későbbi nagy tájképein is megjelentek:

az eget lefestő rózsaszín, kék színek, a figurák, a csoport fűzése és ritmusa.

Forrás: Virág Judit Galéria
Forrás: Facebook/Virág Judit Galéria

"Ez egy egészen egyedülálló műve a művésznek, egy nagyon szerethető, és nem meglepően bájos, megkapó kis kép. Nem is nagyon tudnék más példát mondani rá az életműben" – mondta Kelen Anna.

A története is kalandos: a 30-as években bukkant fel először, akkor írtak róla egy Csontváry-kiállítás kapcsán. A festő első életrajzírója is külön kiemelte a Teniszező társaság bájosságát. A kép Szlovákiában volt, majd a 2000-as évek elején tért vissza Magyarországra. Azóta számos Csontváryval kapcsolatos fontos kiállításon szerepelt.

Kelen Anna azt mondta, a legdrágábban eladott magyar festmény a magyar műkincspiacon az árverésükön szintén Csontváry-festmény volt, és 460 millió forinttal tartja a rekordot. A harmadik és a negyedik legdrágábban ellátott alkotás szintén a festőtől van: 240, illetve 230 millió forintért keltek el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Amerika szerint Oroszország már Ukrajnában is csak a második legerősebb, Melitopolt és Bergyanszkot támadják az ukránok - Háborús híreink szombaton

Amerika szerint Oroszország már Ukrajnában is csak a második legerősebb, Melitopolt és Bergyanszkot támadják az ukránok - Háborús híreink szombaton

Megkezdődött az ukrán erők kiképzése az amerikai Abrams tankokon, ezzel együtt Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere pénteken kijelentette, hogy az Egyesült Államok Ukrajnával és más szövetségeseivel azon dolgozik, hogy konszenzust építsenek ki a háború befejezése érdekében. A külügyminiszter beszédében lekicsinyelte az orosz hadsereg képességeit. Ukrán rakétatámadás érte Melitopolt és Bergyanszkot, miközben a Wagner-csoport új feladatot kapott Bahmutban. Nagy-Britannia támogatja Ukrajna NATO-hoz való csatlakozását, bár a politikai realitás az, hogy Ukrajna nem csatlakozik a NATO-hoz addig, amíg háborúban áll Oroszországgal. Az ukránok által támogatott orosz lázadó csoportok elmondása szerint továbbra is harcolnak az oroszországi Belgorod régióban, annak ellenére, hogy Moszkva csütörtökön azt állította, hogy visszaverte a támadást.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×