eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Facebook/ Art and Antique

Kalandos történetű Csontváry-festményt mutat be a Virág Judit Galéria

Az Art and Antique művészeti vásáron idén csaknem negyven kortárs és klasszikus galéria, aukciósház és műtárgykereskedő kiállító várja az érdeklődőket a Bálna Rendezvényközpontban csütörtöktől vasárnapig.

"Szinte valamennyi magyarországi galéria felvonul ezen a vásáron, így egyszerre lehet megtekinteni ezt a kínálatot. Mindenki igyekszik érdekességeket kivinni erre a vására, ami a legjobban reprezentálja az adott galéria profilját" – mondta el az InfoRádiónak Kelen Anna művészettörténész, a Virág Judit Galéria munkatársa.

A Virág Judit Galéria klasszikus és kortárs alkotásokkal készül, például Nádler István néhány kiemelkedő kvalitású alkotásával, Rozsda Endre, illetve Lakner László egy korai, szürnaturalista csendéletével. Igazi szenzáció lesz Csontváry Kosztka Tivadar egy alkotása, a Teniszező társaság, mely viszonylag korai festménye.

A kép

még azelőtt készült, hogy a monumentális tájképeket festette volna, de ezen a festményén már felfedezhetőek azok a jegyek, amik a későbbi nagy tájképein is megjelentek:

az eget lefestő rózsaszín, kék színek, a figurák, a csoport fűzése és ritmusa.

Forrás: Virág Judit Galéria
Forrás: Facebook/Virág Judit Galéria

"Ez egy egészen egyedülálló műve a művésznek, egy nagyon szerethető, és nem meglepően bájos, megkapó kis kép. Nem is nagyon tudnék más példát mondani rá az életműben" – mondta Kelen Anna.

A története is kalandos: a 30-as években bukkant fel először, akkor írtak róla egy Csontváry-kiállítás kapcsán. A festő első életrajzírója is külön kiemelte a Teniszező társaság bájosságát. A kép Szlovákiában volt, majd a 2000-as évek elején tért vissza Magyarországra. Azóta számos Csontváryval kapcsolatos fontos kiállításon szerepelt.

Kelen Anna azt mondta, a legdrágábban eladott magyar festmény a magyar műkincspiacon az árverésükön szintén Csontváry-festmény volt, és 460 millió forinttal tartja a rekordot. A harmadik és a negyedik legdrágábban ellátott alkotás szintén a festőtől van: 240, illetve 230 millió forintért keltek el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×