eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
HONG KONG, CHINA - JANUARY 21: Worshippers dressing in rabbit costumes make their first incense offerings in the early morning of first the day of the Lunar New Year on January 21, 2023 in Hong Kong, China. The first incense offering is a Chinese tradition that takes place every Chinese New Year. Worshippers believe it carries the greatest merit, which brings maximum protection against all calamities. (Photo by Anthony Kwan/Getty Images)
Nyitókép: Anthony Kwan

Beköszöntött a nyúl éve: óvatos fesztiválhangulatban Kína

A hagyományos holdnaptár szerinti újévet ünneplik a kínaiak világszerte szombat este, vasárnap a tigris évét a nyúl éve váltja fel.

Kínában továbbra is nagy az aggodalom a Covid-19-járvány belobbanása miatt, míg a hatóságok igyekeznek kevésbé komor képet festeni az egészségügyi helyzetről.

A kínai csillagképben a negyedik helyen álló nyúl a harmónia és a hosszú élet jelképe. Kínában éjfékor (közép-európai idő szerint 17 órakor) kezdődött meg az új esztendő.

A koronavírus-járvány kitörése óta ez az első év, amikor a kínai vezetés feloldotta a szigorú korlátozó intézkedéseket, lehetővé téve a családok milliói számára, hogy három év óta először közösen töltsék el a hétvégét.

Az országban uralkodó fesztiválhangulat ellenére az újévi ünnepségeket ismét beárnyékolta a világjárvány.

Hongkong, 2023. január 21.
Óriásnyulak egy bevásárlóközpont bejáratánál a holdújév ünnepe előtt Hongkongban 2023. január 21-én. A kínai holdnaptár szerint január 22-én köszönt be az új év, amely az állatövek szerint jelölt 12 esztendő közül a nyúl éve lesz. A kínai újév, a holdújév a világ népességének több mint egynegyede számára az év legnagyobb ünnepe. Kínában, Dél-Koreában és Kelet-Ázsia több más országában is megünneplik.
MTI/AP/Bertha Wang
Hongkong, 2023. január 21. Óriásnyulak egy bevásárlóközpont bejáratánál a holdújév ünnepe előtt Hongkongban 2023. január 21-én. A kínai holdnaptár szerint január 22-én köszönt be az új év, amely az állatövek szerint jelölt 12 esztendő közül a nyúl éve lesz. A kínai újév, a holdújév a világ népességének több mint egynegyede számára az év legnagyobb ünnepe. Kínában, Dél-Koreában és Kelet-Ázsia több más országában is megünneplik. MTI/AP/Bertha Wang

A nagyobb városokban, például Pekingben és Sanghajban már visszatért az élet a normális kerékvágásba a decemberi fertőzési csúcs után, a vidék megpróbáltatása – ahol az egészségügyi ellátás elmaradott és a modern kórházak többórányi autózásra vannak – még várat magára. Vidéken többnyire idősebb népcsoportok élnek, akiknek nem megfelelő az átoltottságuk. Az állami média szerint a hatvan év felettieknek csupán a 25 százaléka részesült védőoltásban.

A londoni székhelyű Airfinity kutatóintézet szerint a koronavírus-járvány csúcspontja a következő héten várható, akár napi 36 ezer halálesettel. Ez az előrejelzés élesen ellentmond az állami média által közölt hivatalos adatoknak, amelyek szerint a legutóbbi járványhullámnak összesen mintegy 60 ezer halálos áldozata volt.

Vuhanban, ahonnan a világjárvány 2020-ban kiindult, tűzijátékkal és krizantémokkal fogadták az új évet és emlékeztek meg a Covid-19-betegségben elhunyt hozzátartozókról.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×