eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Fortepan / Lőrinczi Ákos

Budapest egyik legrejtélyesebb városrészéről jelent meg könyv

Beliczai Bea 150 fotón, valamint írók, fővárosi tisztviselők elbeszélésein és újságcikkeken keresztül meséli el a Tabán történetét.

Budapest egyik legkülönösebb és legmisztikusabb városrésze a Tabán, melynek legendáihoz és romantikus emlékekeihez íróink is hozzájárultak. Egykor gyümölcsfákkal teli kertek, a kis utcákon rohangáló gyerekek, kacsák és libák, borozók és szőlőskertek voltak ott, ahol ma egy hatalmas parkban sétálhatunk.

A Tabán, fényképek, történetek című könyvben 150 fényképen láthatjuk a városrész történeteit, képét, a tabáni emberek mindennapjait és az épületek lebontását – írja a welovebudapest.com. Az archív képeken majdnem végigkövethetjük az összes változást, amit megélt a városrész, kivéve a török kort, az 1810-es tűzvészt és az újjáépítést. Az egyik legrégibb látképet is megtekinthetjük a könyvben: Heidenhaus Ede 1859-ben készített látképet Budáról, amely a Gellért-hegyről nézve a Tabánt is ábrázolja.

Már a 20. század elején is éles kontraszt volt a Tabán és a rohamtempóban épülő Pest között, az apró házak ekkor a falusias hangulat megtestesítői voltak:

Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége
Magyarország, Budapest I., Tabán, Aranykakas utca. 1910.
Forrás: Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége

A zsúfoltság, a közművek és a szennyvízcsatorna teljes hiánya a járványok melegágyává tette a Tabánt, úgyhogy lebontása már az 1900-as években is felmerült. 1909-ben döntöttek arról, hogy a területet csak úgy lehet egységesen rendezni, ha a nagy részét lebontják, ami a házak kisajátításával indult meg.

A Tabán lebontása 1933-ban indult meg, amit még az sem állított meg, hogy a közvélemény hangosan kiállt a városrész megmentése mellett. Helyére fürdővárost álmodtak, ennek többször is változtak a tervei, ám pénzügyi okok és a háború miatt ez végül nem valósult meg, a területet végül parkká alakították.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×