eur:
393.85
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Egy érdeklődő gyermekkönyvet tart a kezében a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok debreceni helyszínén a megnyitó napján, 2019. június 13-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Különlegesnek ígérkezik a 93. Ünnepi Könyvhét

176 pavilonban összesen 182 kiadó köteteivel, könyvbemutatókkal, zenés és családi programokkal rendezik meg a Vörösmarty téren és a Duna-korzón a 93. Ünnepi Könyvhetet, amelynek programjai csütörtöktől vasárnapig tartanak. Az rendezvényhez országszerte több település csatlakozik eseményekkel. A részletekről Gál Katalint, a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnökét kérdeztük.

A 93. Ünnepi Könyvhét két színpaddal, a Vörösmarty téren és a Vigadó téren várja az érdeklődőket Budapesten a június 9. és 12. között. Gál Katalin tájékoztatása szerint utóbbi helyszínen főként a gyerekkiadók kapnak helyet, amik a tervek szerint egy újonnan kialakított közösségi térben, nevezetesen a Zsibongóban fogják lekötni, illetve szórakoztatni az ifjúságot. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke külön kiemelte, hogy péntek délután ukrán nyelvű mesefelolvasásra invitálják a Magyarországon tartózkodó ukrán gyerekeket.

A könyvünnep nyitóbeszédét Nádas Péter tartja, amire – az író kérésére – csütörtök este 6 órakor kerül sor a Vörösmarty téri színpadon. Előtte azonban, délután 3 órakor a nagyszínpadon már ízelítőt kaphatunk a Budapest 150 és Könyvfőváros eseménysorozatából. Gál Katalin emlékeztetett, a főváros jövőre ünnepli 150-ig születésnapját, aminek alkalmából egy éven át könyves események garmadájára lehet majd számítani mindenütt a városban. A programsorozat egy félórás koncerttel veszi kezdetét a Budapesti Fesztiválzenekar előadásában, majd Karácsony Gergely főpolgármester ismerteti a „kihívást”. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár közreműködésével pedig az egész könyvünnep során kínálnak ide kapcsolódó, elsősorban az olvasás népszerűsítő programokat.

A Vörösmarty tér nagyszínpadán péntek eset a Szefárd trió muzsikál, szombaton pedig – a „könyvesek éjszakáján” – Anima Sound System nagykoncert lesz, irodalmi betétekkel színesítve.

A fentieken túl színpadra fogják szólítani – két turnusban, szombaton és vasárnap – 2022 legsikeresebb íróit, költőit egy-egy pódiumbeszélgetésre, miközben zajlani fog közel ezer dedikálás is. „Úgy képzeljük, hogyha az idő is megengedi, és nem mos el mindent az eső, akkor egy sikeres ünnepi könyvhétre készülhetünk” – fogalmazott a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke.

Az idei könyvhétre egyébként 30 százalékkal többen jelentkeztek, mint a múlt őszi eseményre: 176 standon több mint 180 kiadó, illetve intézmény fog osztozni, köztük patinás, régi, önálló kiadók, a nagy kereskedelmi láncok által tulajdonolt kiadói csoportok, illetve a könyvpiacon jelenléttel bíró kutatóintézetek, múzeumok, állami cégek, közületek, stb. Tehát olyan szervezetek is, ahol a könyvkiadás nem a fő profilt jelenti, de a termékeik a kereskedelmi forgalomban elérhetők – magyarázta Gál Katalin.

A 93. Ünnepi Könyvhéttel kapcsolatos további részletek, és a teljes program itt olvasható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×