eur:
411.2
usd:
392.6
bux:
79229.24
2024. november 22. péntek Cecília
A zsűri egyik tagja a Bocuse dOr szakácsverseny magyarországi döntőjén a Sirha Budapest 2020 Nemzetközi Élelmiszeripari és a HoReCa szakkiállításon a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2020. február 5-én. A győztes képviseli majd Magyarországot a világ legjelentősebb szakácsversenyének májusi európai döntőjén Tallinnban.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Már keményen készülnek a magyarok a Bocuse d'Orra

Oroszország visszalépésével tizennyolc nemzet - köztük Magyarország - csapatai vesznek részt a világ legrangosabb szakácsversenyeként számon tartott Bocuse d'Or európai kontinensdöntőjén, amelyet március 23-24-én rendeznek meg a Hungexpón, a Sirha Budapest szakvásár keretein belül.

A kontinensdöntőkből 24 csapat, ezek közül 10 európai induló jut majd a Bocuse d'Or 2023-as világdöntőjébe - mondta el a verseny sajtótájékoztatóján a szervező GL Event gasztronómiai rendezvények igazgatója.

Florent Suplisson közölte, az orosz csapat a jelenlegi háborús helyzetben nem tud elindulni, az ukrán csapattal pedig jelenleg is kapcsolatban vannak, indulásukban továbbra is bízva.

Két új nemzetet is köszönhetnek a versenyen, amelyen Lettország és Szlovákia először vesz részt -

tette hozzá.

Joseph Viola, a Bocuse d'Or Europe 2022 Nemzetközi szervezőbizottságának alelnöke felidézte, hogy Budapest 2016-ban már megrendezhette a szakácsverseny kontinensdöntőjét. Akkor még egész más képet mutatott mind a magyar gasztronómia, mind a szállodaipar; hatalmas a fejlődés - jegyezte meg.

Mint elmondta, a csapatoknak a szokott módon két ételt kell készíteniük a verseny során.

Az idei tányértéma alapja három kézműves módon termesztett burgonyafajta, a Coronada, az Anuschka és a Madison lesz, a hústál témája pedig a magyar konyha egy másik jellegzetes alapanyaga, az őzhús, konkrétan az őzgerinc és az őzcomb lesz. Ezt a fogást háromféle körettel kell tálalni, az egyiknek tartalmaznia kell tejfölt és túrót is.

Minden csapatnak 5 óra 35 perc áll rendelkezésére a versenyfogások elkészítésére, miközben ügyelniük kell a konyhai tisztaságra és a pazarlás elkerülésére is, hiszen mindezeket - a szabályok pontos betartásával együtt - külön, konyhai zsűri ellenőrzi.

A magyar csapat a sorsolás szerint a második, március 24-i versenynapon indul, harmadikként.

Az idei magyar versenyző, Dalnoki Bence közölte, csapatának tagjaival, Nyikos Patrikkal (commis, azaz segéd), Széll Tamással, a 2016-os kontinensdöntő győztesével (coach) és Szulló Szabinával (elnök) már heti hat napot gyakorolnak, miközben próbálják minél jobban szimulálni a versenykörülményeket.

Mint felidézte, a 2016-ban budapesti döntőn, pályakezdőként másod commis-ként segítette az olasz, valamint az osztrák csapat munkáját, ami meghatározó élményt jelentett számára.

A kontinensdöntő más változást is hozott az életébe, Széll Tamás és Szulló Szabina ugyanis meghívták a Michelin-csillagos Stand étterem csapatába, ahol jelenleg sous-chefként dolgozik - mondta el Dalnoki Bence.

Hamvas Zoltán, a magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke hangsúlyozta: a Bocuse d'Or Europe történetében először Budapest rendezhet másodszor is döntőt, ami hatalmas elismerés.

Mint hozzátette,

az előző finálé megrendezése "szárnyakat adott" a magyar gasztronómiának,

és azóta külföldi szakmai partnerektől is számos visszajelzést kap arról, hogy 2016 óta milyen sokat fejlődött a magyar vendéglátás.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy 2016-ban háromezer külföldi vendég szurkolt a Bocuse d'Or Europe budapesti döntőjén.

A rövid távú hatás mellett azonban fontos az is, hogy Magyarország jelen legyen az újrainduló nemzetközi turisztikai piacon, de a Bocuse d'Or abban is segíthet, hogy több magyar fiatal válassza a turisztikát vagy a vendéglátást életpályaként - fűzte hozzá.

Ganzer Gábor, a Hungexpo Budapest vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy az előző versenyrendezés óta, egy 55 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően, a kongresszusi és kiállítási központ teljesen megújult.

A Bocuse d'Or kontinensdöntőjét ezúttal is a Sirha Budapest nemzetközi gasztronómiai szakkiállítás keretében rendezik meg, amelyre 18 országból 300 kiállítót várnak idén.

Ganzer Gábor elmondta, hogy a Sirha során más gasztronómiai rendezvényekre is sor kerül, többek között a Sirha Budapest Desszert Versenyre, a Közétkeztetési Szakácsversenyre, az Innovációs Termékversenyre, a Pataki János cukrászati emlékversenyre és a Sirha Coffee Challenge-re.

Idén először mutatkozik be hangsúlyosan a magyar bortermelés is a szakkiállításon - tette hozzá Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója.

Az AMC ugyanis a Sirha Budapesten rendezi meg a Hungarian Wine Summitot, száz nemzetközi borszakember meghívásával.

A delegáció március 20-tól a magyar borrégiókat bemutató, kétnapos túrán vesz részt, majd a nemzetközi kapcsolatépítő rendezvényhez a tágabb szakmai közönség a Sirha Budapesten csatlakozhat.

A szakkiállításon nyolcvan-kilencven magyar borászat kap bemutatkozási lehetőséget sétálókóstoló keretében, emellett tokaji bor- és pezsgőbárral, valamint a fontosabb szőlőfajtákat és borstílusokat bemutató mesterkurzusokkal várják a látogatókat - számolt be Ondré Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Ukrajnának szánt harci felszerelések adományozása ügyében nyomoz a szlovák rendőrség
Tudósítónktól

Az Ukrajnának szánt harci felszerelések adományozása ügyében nyomoz a szlovák rendőrség

Szlovákiában a rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Hivatala létrehozott egy különleges nyomozócsoportot, melynek feladata az elmúlt választási időszakban Ukrajnának adott szlovák katonai felszerelések adományozásával kapcsolatos jogsértések felderítése. A vizsgálat kiterjed az akkori védelmi minisztérium és a kormány tagjainak döntéseire.

Fontos kérések az érkező havazás miatt, mindenkit érint

Bár a meteorológiai prognózisokban mindig van némi bizonytalanság, az aktuális előrejelzések szerint november 22-én, pénteken akár nagyobb mennyiségű hó is hullhat Budapesten.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.11.22. péntek, 18:00
Bernáth Tamás
Nyugat-Balkán szakértő, a Mathias Corvinus Collegium oktatója
Megjött az új extraprofitadó-rendelet: így marad 2025-ben velünk a bankok, kiskercégek, biztosítók plusz sarca

Megjött az új extraprofitadó-rendelet: így marad 2025-ben velünk a bankok, kiskercégek, biztosítók plusz sarca

Ahogyan arra számítani lehetett, megérkezett a 2025-ben még fennmaradó extraprofitadókról szóló kormánydöntés. A Magyar Közlöny csütörtök esti számában ugyanis megjelent a kormány legújabb rendelete, mely azt szabályozza, hogy miként marad velünk a bankok extraprofitadója, valamint a biztosítók és kiskereskedelmi cégek pótadója. Az eredetileg két évre ígért extraprofitadók egy jelentős része tehát négy évig hatályban marad. A kormány rendelete egyúttal azt is tartalmazza, hogy mely extraprofitadóktól szabadulhatnak meg jövőre az érintett ágazatok. Ezek szerint örülhetnek a gyógyszergyártók, a távközlési szektor cégei, valamint a megújuló energiát termelők, bányajáradék-alanyok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×