eur:
393.35
usd:
367.8
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Inductees Bob Spalding, Leon Taylor (drums), Nokie Edwards and Don Wilson of The Ventures perform on stage during the 23rd Annual Rock and Roll Hall of Fame Induction Ceremony at the Waldorf Astoria on March 10, 2008 in New York City. (Photo by Dimitrios Kambouris/WireImage)
Nyitókép: Dimitrios Kambouris/WireImage

Elhunyt a Ventures zenekar alapítótagja

Don Wilson gitáros 88 éves korában halt meg.

Elhunyt Don Wilson, a Ventures együttes egyik alapítója. Az amerikai csapat egykori gitárosa 88 évesen hunyt el a Washington állambeli Tacomában.

A Ventures minden idők legsikeresebb instrumentális zenekara volt, lemezeik több mint százmillió példányban keltek el, tizennégy kislemezük szerepelt a Billboard Hot 100-as listán.

Az együttest Don Wilson Bob Bogle-lal alapította 1958-ban. Akkoriban mindketten kőművesként dolgoztak Tacomában, ahol egy zálogházba betérve gitárokat és kottás könyveket vásároltak. "Nagyon olcsó gitárok voltak, nehezen lehetett behangolni őket, de meg akartunk tanulni játszani rajtuk" - idézte fel később Wilson.

A zenekarban ő lett a ritmusgitáros, Bogle idővel már basszusgitáron játszott. Az első stúdióalbum 1960-ban jelent meg Walk, Don't Run címmel, a címadó dal a kislemezlista második helyéig kúszott fel. Az 1962-re kialakult klasszikus Ventures-felállásban Nokie Edwards volt a szólógitáros, Mel Taylor a dobos.

A hatvanas-hetvenes években az együttes 38 albuma került fel az amerikai listára. A ma is létező (de már egyetlen régi zenészt sem felvonultató) Ventures-ben az évtizedek során folyamatosak voltak a tagcserék, egyedül Don Wilson jelentette az állandóságot, ő 2015-ben vonult vissza.

A Ventures készítette a népszerű tévésorozat, a Hawaii Five-O főcímdalát, az együttest 2008-ban beiktatták a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

Nyitóképünkön Don Wilson jobb oldalon szemüvegben

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×