eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: centralszinhaz.hu

A tragikomikumot kedveli igazán Scherer Péter

Nemrég mutatta be a Centrál Színház Alan Bennett Beszélő fejek című darabját, melyben humoros, olykor megrendítő monológokon keresztül mutatnak be hétköznapi emberi sorsokat.

A darab szereplői közt van Scherer Péter is, aki az InfoRádióban az általa megformált karakterről, a koronavírus-járvány okozta feszültségekről, valamint a 2014-ben elhunyt Jancsó Miklós filmrendezőről is beszélt.

"Nagyon kevés időm volt megtanulni a szerepet, mert előtte nem sokkal Karinthy Utazások a koponyám körül című kisregényéből csináltunk monodrámaszerűséget két színész-zenésszel, amit szintén én beszélek végig. Az tizennyolc oldal, ez pedig majdnem kilenc, és tudom, hogy ezresből ez nem olyan sok, de oldalból sok. Azt szokták mondani, hogy ahhoz, hogy egy szöveget az ember jól tudjon kezelni ahhoz ötvenszer el kell hangosan mondania kívülről. Hát ez nincs meg, de rajta vagyok, mondom naponta kétszer-háromszor is. A szerep, a karakter olyan, hogy úgy érzem, tartok vele valahol" - mondta el Scherer Péter még a bemutató előtt.

Elengedni tudni kell

Darabbéli karaktere egy ötvenes férfi, aki még anyjával él együtt: meghatóan fájdalmas fickóként utal rá a színész, aki emellett vicces is.

"Nagyon-nagyon örülök neki, mert szerintem ez a szerep úgy vicces, hogy vicceket nem csinál, hanem attól, ahogyan ő létezik és ahogy mesél arról, amin ő fennakad, ami neki probléma, az nevetséges kívülről nézve. Hát ez maga tragikomikum és én nagyon szeretem ezt a fajta humort" - mondta el. A háromgyermekes színész, akinek tizenöt éves fia mellett huszonnégy és huszonhat éves lányai vannak, azt mondja,

azért ő nagyon meg lenne ijedve, ha nyolcvan éves korában még valamelyik gyermeke velük élne.

"Csodás dolog, hogyha ott vannak, sertepertélnek az ember körül, de tudni kell elengedni őket és nekik pedig kell, hogy tudjanak olyan felnőttek lenni, hogy igenis elszakadnak.József Attilánál szebben ezt nem tudom mondani, aki azt mondja Az eszmélet című versben, hogy »Az meglett ember, akinek szívében nincs se anyja, apja, ki tudja, hogy az életet halálra ráadásul kapja, s mint talált tárgyat visszaadja bármikor - ezért őrzi meg, ki nem istene és nem papja se magának, sem senkinek«. Ez maga a felnőttség, valahogy errefelé tartunk aztán szépen meghalunk bele" - foglalta össze.

Sorozatot és filmet is forgat

A vírushelyzetről Scherer Péter azt mondja: furcsának éli meg a jelenlegi viszonyokat, amikor nagyon hálás a nézőnek, aki maszkkal, vírussal, oltással, negyedik hullámmal és romániai kórházhelyzettel dacolva eljön megnézni őt, de nem tudja, meddig tart ez a helyzet.

Hozzátette: úgy nem lehet dolgozni, hogy arra vár, mikor zárnak majd be újra a színházak, ezért most úgy tesznek, mintha nem lenne semmi baj,

és remélik, hogy nem is lesz.

A színész egy RTL-sorozat forgatását a napokban fejezi be, ezen túl a Nagykarácsony című magyar filmben is szerepet osztottak rá.

"Egy igazi magyar családi karácsonyi vígjáték, a legjobb, ami történhetne vele, az az, ha bekerül abba a videotékába, amit minden karácsonykor előveszünk. Ha ez történne, az csodás lenne" - fogalmazott. Műfajában ez lesz az első hasonló magyar film, melyben egy karácsonyi vásár árusát alakítja Scherer Péter. A forgatás épp akkor zajlott, amikor hasonló vásárt nem lehetett tartani, ezért a Várkert Bazárban építettek neki díszletet.

Jancsó barátjává válhatott

A színész korábban egy interjúban arra a kérdésre, hogy mert-e valaha ellentmondani Jancsó Miklósnak, akihez hosszú-hosszú éveken át munka és baráti kapcsolat fűzte, azt felelte, hogy nem, de azért, mert nem volt rá szükség. Úgy emlékszik vissza, Jancsó Miklósnak úgy volt nagy tekintélye, hogy azt sosem tekintélyelven vívta ki magának.

"Hanem a humánummal, a tehetségével, az elképesztő látásmóddal, azzal, ahogy az ő feje össze volt rakva, és azzal a kommunikációs stratégiával, amit én hívok így, de nem volt stratégia, egyszerűen szívből jött.

Fantasztikus, régi vágású, művelt, intelligens úriember volt, aki mindig azt mondta, hogy filmet csak barátokkal lehet csinálni.

Nekünk Mucsi Zolival az a szerencsés helyzet adódott, hogy 78 éves korában a barátai lettünk és hat filmet csinálhattunk vele. Az ember vitatkozik a barátjával, de az más típusú dolog. Volt, hogy megvitattunk dolgokat, sőt, hallgatott is ránk sokszor: volt, hogy egy szöveget odaadott, mi azt meghúztuk, szájra tettük, javaslatokat tettünk változtatásokra és ezt ő mindig nyitottan fogadta. Azt sosem kérdőjeleztük meg, hogy amit ő akar, és ahogy akarja, az ne lenne jó, még akkor sem, ha nem biztos, hogy egyből mindig értettük" - mondja.

A maga műfajában megismételhetetlen életművűnek véli Scherer Péter Jancsó Miklóst, de a mai rendezők teljesítményét ugyanígy elismeri: Pálffy Györgyöt, Hajdu Szabolcsot, Mundruczó Kornélt, Fliegauf Bencét és Nemes Jeles Lászlót is a tehetségek közt említi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×