INFORÁDIÓ
2021. június 23. szerda
Zoltán

vatikán

filmsorozat

egyház

katolikus

Ferenc pápa érkezik, hogy elmondja az Urbi et Orbi (a városnak és a világnak) szóló áldását az üres vatikáni Szent Péter téren 2020. március 27-én. A római katolikus egyházfő lakóhelyeként ismert Szent Márta-házat fertőtlenítették és tovább szigorították az óvintézkedéseket Vatikánváros egész területén, miután Ferenc pápa egyik közeli munkatársának pozitív lett a koronavírus-tesztje.

Képernyőre viszik a Vatikán rejtett titkait

Infostart / MTI

A sorozat elkészítésében közreműködik az egyházi állam hivatalos hírszolgáltatója.

Videósorozat készül a vatikáni múzeumok rejtett szépségeiről az intézmény és a Vatican News együttműködésével.

A Celata Pulchritudo. I segreti dei Musei Vaticani (Rejtett szépség. A Vatikáni Múzeumok titkai) című sorozat első darabja keddtől látható a Vatican News portálján és közösségi médiás felületein.

Egy éven át havonta készül egy rövidfilm két változatban: a hosszabb verzió mellé a bemutatott műalkotást leíró cikk is kerül, a rövidebbet a közösségi média felhasználóinak szánják.

Az egyes epizódok kevéssé ismert történeteket, érdekességeket mesélnek el a pápai gyűjtemény egyes világhírű mesterműveiről. A legendás alkotók - köztük Michelangelo és Raffaello - ihletének forrásairól, a kereszténység előtti kultúrák varázsáról és rejtelmeiről, a múzeumok kulisszái mögötti világáról, az évszázadokon át a mai szakemberekre hagyományozott tudásról, kutatásról, restaurálási ismeretekről mesélnek az rövidfilmek, hogy új perspektívából mutassák be a pandémia miatt hónapok óta zárva tartó intézményeket.

"Még a legismertebb és legtöbbet fotózott alkotások történében is rejtőznek alig ismert részletek, felfedezésre váró szempontok: a műveket kutató, gondozó, restauráló és őrző szakembereknek köszönhetően igyekszünk a lehető legtöbb emberrel megismertetni kincseinket" - mondta el Andrea Tornielli, a vatikáni média szerkesztőségi igazgatója az ANSA-nak.

Az első részt a belvederei torzó nevű márványszobor-töredéknek szentelték. Az ókori szobor, amelyet Michelangelo tanítójaként is emlegetnek, felirata szerint az athéni "Apollóniosz, Nesztor fia" műve, mely a Kr. e. 1. században készült, és valószínűleg egy korábban alkotott bronz eredeti márvány másolata. A legújabb kutatások Aiasz görög hős alakját azonosítják benne.

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Reuters/Yara Nardi
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018