INFORÁDIÓ
2021. június 22. kedd
Paulina

józsef attila

árverés

kézirat

irodalomtörténet

József Attila-kézirat

Visszavonták az árverésről a József Attila-kéziratot

Infostart

Hétfőn egy szakértői csoport értékelte a frissen előkerülő, noteszlapra írt művet.

Leveszik az aukciós listáról azt a nemrég felbukkant József Attila-kéziratot, melyre máig az antikvarium.hu online könyvkereskedés honlapján lehetett licitálni. Chovanecz Balázs, az internetes árverést lebonyolító oldal tulajdonosa az Indexnek elmondta: csak kötelező szakértői vizsgálat után árulhatják tovább a kéziratot, melynek hitelességét több József Attila-szakértő is kétségbe vonja – írja az internetes lap.

Chovanecz Balázs arról számolt be a lapnak, hogy hétfőn szakértői csoportot hívtak össze a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A jelenlévők az antikvárium.hu oldalon árverésére kínált, eddig ismeretlen József Attila-kézirat hitelességére vonatkozó erős kételyeket vitatták meg. A kéziratot ezt követően, hétfő délután vonták vissza az árverésről.

Chovanecz úgy nyilatkozott, hogy a kézirat autográf hitelességét senki nem cáfolta perdöntő módon. Volt egy elmélet, miszerint a költő Számvetés című versből „kopizták össze” a lelet szavait, ezt hétfőn elvetették.

További vizsgálatoknak vetik alá a kéziratot, és ha azok igazolják az eredetiségét, újra árverésre bocsátják.

Chovanecz Balázs elmondta, hogy az árverésre bocsátott kézirat hitelességét számukra korábban kielégítően bizonyította az általuk felkért irodalomtörténész, Bíró-Balogh Tamás írásos véleménye. Azóta többen, köztük a József Attila Társaság nevében az elnök, Tverdota György irodalomtörténész is kétségbe vonta a szöveg hitelességét. Sárközi Éva filológus, József Attila-kutató a prae.hu oldalon olvasható írásában pedig azt sem zárja ki, hogy ügyes hamisítványról van szó.

A mű megmozgatta a szakmát, hiszen József Attila életműve az alaposan feldolgozottak közé tartozik, így ritkán kerülnek elő korábban ismeretlen alkotásai.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018