eur:
392.52
usd:
365.91
bux:
66754.7
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Meghalt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész, a Műcsarnok és a Varsói Magyar Kulturális Intézet egykori igazgatóhelyettese - közölte a Szépművészeti Múzeum és a Varsói Magyar Kulturális Intézet.

Jerger Krisztina 1948. szeptember 5-én született Budapesten, magyar apától és lengyel anyától.

A Varsói Tudományegyetemen végezte el a művészettörténet szakot, tanulmányai közben a világhírű Józef Szajna stúdiószínháza melletti galériában dolgozott. 1976-tól 2005-ig a Műcsarnok munkatársa, 1999 és 2001 között igazgatóhelyettese volt, de számtalan más magyar és külföldi kiállítóhelyen is rendezett tárlatokat, majd 2005 és 2010 között a Varsói Magyar Kulturális Intézben dolgozott igazgatóhelyettesként.

Jerger Krisztina 1981-ben és 1985-ben is Nívódíjat kapott, 1993-ban Ferenczy Noémi-díjban részesült. Legfontosabb kiállításai: Nicolas Schöffer, Székely Vera, Keserü Ilona, Maurer Dóra, Megyik János, Bak Imre, Korniss Péter, El Kazovszkij életmű-kiállításai, a Tény-kép, a Magyar Fotográfia Története, a Dráma és tér című díszlet- és jelmezkiállítás, a Frissen festve és az Új szenzibilitás első tárlata, a Páva utcai Holo­kauszt Emlékközpont nyitókiállítása.

Jerger Krisztina évtizedekig részt vett szinte valamennyi lengyel-magyar vonatkozású képzőművészeti esemény rendezésében, a varsói Magyar Kulturális Intézet helyettes vezetőjeként sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatok építéséért. 2015-ben megkapta a Lengyel Köztársaságért Érdemrend lovagkeresztjét.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×