eur:
392.53
usd:
365.93
bux:
66780.28
2024. április 25. csütörtök Márk
2008. október 27-én készült kép Michel Piccoli francia filmszínészről egy lausanne-i sajtóértekezleten. 2020. május 18-i sajtóértesülések szerint a karrierje során több mint 100 játékfilmben szereplő Piccoli 94 éves korában elhunyt.
Nyitókép: MTI/EPA-KEYSTONE/Laurent Gillieron

Meghalt Michel Piccoli legendás francia filmsztár

Michel Piccoli az elmúlt 50 év során több mint 100 filmben szerepelt. A francia filmtörténet egyik legmeghatározóbb művésze 94 évet élt.

Zenész családban született; anyja zongoraművész, apja hegedűművész volt. Húszévesen a Theatre Babylone és a Reynauld-Barrault színház társulatában kezdte színészi karrierjét, az 1950-es évektől kezdett rendszeresen filmekben szerepelni. Godard 1963-as A megvetésével vált ismertté.

Michel Piccoli az elmúlt 50 év során több mint 100 filmben szerepelt.

Godard mellett dolgozott a legjelentősebb európai és amerikai rendezőkkel, mint Alfred Hitchcock (Topáz), Louis Malle (Atlantic City) vagy Marco Ferreri (A nagy zabálás, Dillinger halott, A szuka). Legfontosabb szerepei közé tartozott Luis Buñuel munkáiban látható alakításai (A nap szépe, A burzsoázia diszkrét bája, A szabadság fantomja).

Michel Piccoli 1979-ben elnyerte a cannes-i nemzetközi filmfesztivál legjobb színészének járó díját.

Elkötelezett baloldali politikai aktivista volt, a pacifista Békemozgalom tagja, gyakran exponálta magát a szélsőjobboldalinak minősített Nemzeti Fronttal szemben, és aktívan tevékenykedett az Amnesty International szervezettel.

1981-ben támogatta François Mitterrand kampányát, és azóta is hű maradt a Szocialista Párt táborához. 2007 márciusában 150 másik értelmiségivel együtt aláírta azt a felhívást, amely Ségolène Royalt támogatva mozgósított az „arrogáns jobboldal ellen”.

Michel Piccoli háromszor nősült: először Eléonore Hirt svájci színésznőt vette el 1954-ben (akitől egy lánya született), majd 1966-tól 1977-ig Juliette Greco francia énekesnő férje volt, majd 1978-ban Ludivine Clerc forgatókönyvírót vette feleségül, vele élt egészen haláláig. (Wikipedia)

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×