INFORÁDIÓ 
2020. május 28. csütörtök
Csanád, Emil

filmművészet

michel piccoli

franciaország

2008. október 27-én készült kép Michel Piccoli francia filmszínészről egy lausanne-i sajtóértekezleten. 2020. május 18-i sajtóértesülések szerint a karrierje során több mint 100 játékfilmben szereplő Piccoli 94 éves korában elhunyt.

Meghalt Michel Piccoli legendás francia filmsztár

Infostart

Michel Piccoli az elmúlt 50 év során több mint 100 filmben szerepelt. A francia filmtörténet egyik legmeghatározóbb művésze 94 évet élt.

Zenész családban született; anyja zongoraművész, apja hegedűművész volt. Húszévesen a Theatre Babylone és a Reynauld-Barrault színház társulatában kezdte színészi karrierjét, az 1950-es évektől kezdett rendszeresen filmekben szerepelni. Godard 1963-as A megvetésével vált ismertté.

Michel Piccoli az elmúlt 50 év során több mint 100 filmben szerepelt.

Godard mellett dolgozott a legjelentősebb európai és amerikai rendezőkkel, mint Alfred Hitchcock (Topáz), Louis Malle (Atlantic City) vagy Marco Ferreri (A nagy zabálás, Dillinger halott, A szuka). Legfontosabb szerepei közé tartozott Luis Buñuel munkáiban látható alakításai (A nap szépe, A burzsoázia diszkrét bája, A szabadság fantomja).

Michel Piccoli 1979-ben elnyerte a cannes-i nemzetközi filmfesztivál legjobb színészének járó díját.

Elkötelezett baloldali politikai aktivista volt, a pacifista Békemozgalom tagja, gyakran exponálta magát a szélsőjobboldalinak minősített Nemzeti Fronttal szemben, és aktívan tevékenykedett az Amnesty International szervezettel.

1981-ben támogatta François Mitterrand kampányát, és azóta is hű maradt a Szocialista Párt táborához. 2007 márciusában 150 másik értelmiségivel együtt aláírta azt a felhívást, amely Ségolène Royalt támogatva mozgósított az „arrogáns jobboldal ellen”.

Michel Piccoli háromszor nősült: először Eléonore Hirt svájci színésznőt vette el 1954-ben (akitől egy lánya született), majd 1966-tól 1977-ig Juliette Greco francia énekesnő férje volt, majd 1978-ban Ludivine Clerc forgatókönyvírót vette feleségül, vele élt egészen haláláig. (Wikipedia)

Nyitókép: MTI/EPA-KEYSTONE/Laurent Gillieron
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018