eur:
394.01
usd:
369.97
bux:
65614.7
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész szabadtéri zongoraestet ad a Szent István-bazilikánál 2017. május 21-én. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. által szervezett ingyenes MVM ZEnergia koncerten Beethoven-, Chopin- és Liszt-műveket is megszólaltattak.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Balázs János: a roma művészet közös művészetünk

Ha beavatják a fiatalokat a komolyzenébe, rögtön érdekelni fogja őket, és ehhez a mai kor vívmányait kell használni. Ettől még a produktum ugyanolyan magas színvonalú lesz, csak a közlési forma változik – mondta Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész az InfoRádió Aréna című műsorában, és beszélt arról is, hogyan ápolják példaképe, Cziffra György emlékét.

Tavaly tavasszal rakták le a Cziffra-központ alapkövét, a 2,5 milliárd forintból épülő összművészeti intézmény a cigány kultúra hagyományait, művészetét mutatja majd be, de az intézmény művészeti vezetője csak reménykedik abban, hogy egy-két éven belül megnyithatja a kapuit.

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész az InfoRádió Aréna című műsorában szeptemberben arról beszélt, hogy mivel a központ műemléképületben kap helyet, nem egy új épületről van szó, ezért lassabban halad a munka, és ha a felújításkor valami probléma adódik, lelassul a beruházás. A centrum átadásáig is szerveznek azonban programokat, augusztus végén sikerrel zárult az a road-show, amelyen színházi előadással, képzőművészeti kiállítással és divatbemutatóval fesztiválokon mutatták be a roma kultúrát.

"Szeretném, ha kimondhatnánk azt Magyarországon, hogy a roma művészet közös művészetünk"

– mondta Balázs János, és jelezte, fesztivállal is tisztelegnek a roma művészeti központ névadója, a világhírű zongoraművész emléke előtt. A Kossuth-díjas művész négy éve hívta életre a programsorozatot, és 2021-ben Cziffra György-emlékévet is szerveznek.

"Akkor lesz születésének 100 éves évfordulója, és a világ számos pontján a legnagyobb koncerttermekkel, szimfonikus zenekarokkal, művészekkel karöltve szervezünk koncerteket, emlékkiállításokat" – mondta Balázs János, és azt reméli: a programokkal nemcsak Cziffra Györgyre, hanem a XX. és a XXI. századi magyar művészetre és művészekre is felhívják majd a figyelmet.

A zongoraművész a fiatalok komolyzene iránti érdeklődésének felkeltéséről is beszélt. Mint mondta, próbálják a klasszikus zeneművészetet a mai kor eszközeivel megmutatni. Ilyen például a média, a multifunkcionalitás, a fiataloknak, gyerekeknek szóló koncertek, hangszerbemutatók.

"Valljuk be, ha egy mai fiatal elmegy egy szonátaestre, és csak annyit tud a darabról, hogy Beethoven Op. 111-es C-moll szonátája, abszolút nem tudja, miről van szó, de ha van tematika, leírás, rögtön közelebb érzi magát" – mondta a művész, és hozzátette, szerinte ha egy kis lépést tesznek a fiatalok felé, beavatják őket, a látókörükbe kerül a komolyzene, akkor elkezdi érdekelni őket.

A koncertjein már 10-20 százalék a 30 éven aluliak aránya, ebben 7-8 éves munkája van. Ennek hatásaként szerinte az embereknek később is életük része lesz a magas kultúra.

"Teljesen mindegy, hogy jogi karon fog végezni a gyerek vagy fizikai munkás lesz, része lesz az életének az esztétika, csak nem lehet professzori szinten előadni a tudományunkat. Közben nem a minőségből adunk le, hanem a közlési forma válik egyszerűbbé, az információ eljutásának folyamata rövidül.

A produktum az mindig a legmagasabb színvonal"

– mondta Balázs János, aki szerint ezek az alkalmak nem lehetnek hosszúak, mégis színesek kell hogy legyenek. És ha még későn sincs, akkor utána egy pohár ital mellett az élményt meg is tudják egymással beszélni a fiatalok.

Az Aréna teljes felvételét alább megtekintheti, meghallgathatja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×