INFORÁDIÓ 
2020. április 2. csütörtök
Áron

gustav klimt

festmény

lopás

kultúra

Az olasz rendőrség által 2019. december 11-én közreadott, videofelvételről készült képen az állomány tagjai bemutatnak egy festményt, amelyre az észak-olaszországi Piancenza Ricci-Oddi galériájának külső épületfalában levő üregbe rejtve talált rá egy kertész. Az olajkép a galériából 1997. február 22-én ellopott Bildnis einer Frau (Egy hölgy arcképe) című Gustav Klimt-portré, amelynek becsült értéke 60 millió euró (19,8 milliárd forint).

Híres lopott festményre bukkant egy kertész - fotó

Infostart / MTI

Egy 1997-ben az észak-olaszországi Piancenza egy galériájából ellopott Gustav Klimt-portré bukkant fel Olaszországban.

Nem sok remény mutatkozott, hogy a 60 milliós (19,8 milliárd forint) értékűre becsült Bildnis einer Frau (Egy hölgy arcképe) valaha megkerül, amíg a Ricci-Oddi galéria körül dolgozó kertész bele nem botlott egy fémlapba, mely mögött egy üreg rejtőzött. Az üregben talált egy fekete zsákot, benne egy festményt.

A gyanú szerint az ellopott Klimt-alkotást rejtette a zsák, melyet átadtak a rendőrségnek. A kép eredetiségét igazoló vizsgálatok még folynak. Massimo Ferrari, a galéria igazgatója azonban biztos abban, hogy az eredeti festmény került elő, mivel a hátoldalon látható bélyegzők és pecsétviasz eredeti.

A rendőrség azt akarja kideríteni, vajon a tolvajok szándékosan hagyták-e az üregben a képet, hogy később, amikor a világ egyik leghíresebb műkincsrablásának híre feledésbe merül, akkor érte menjenek.

A festményt 1997. február 22-én vitték el a modern művészeti alkotásokat bemutató Ricci-Oddiból, ahol még a kiállítás előkészületei folytak.

A képkeretet az épület tetején hagyták, hogy azt a látszatot keltsék, mintha a világítóablakon át törtek volna be. Az ablak azonban túl szűk volt, hogy a festmény átférjen rajta.

Nyitókép: Az olasz rendőrség által 2019. december 11-én közreadott, videofelvételről készült képen az állomány tagjai bemutatják a megtalált Klimt-festményt (MTI/EPA/ANSA/olasz rendőrség)
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018