eur:
391.34
usd:
368.23
bux:
55253.73
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Nyitókép: Facebook/Százados Éva

Tizenhárom éves magyar fiún ámult a filmes világ

A Legígéretesebb Legfiatalabb Filmes díját nyerte el Százados Ábel Cannes-ban a World Peace and Tolerance Institute Awards ünnepségén. Soha című, mobiltelefonnal forgatott kisfilmje az öngyilkosságról szól, és az egymás iránti odafigyelésre hívja fel a figyelmet.

A pécsi fiatal 50 másodperces alkotása egy fiút mutat be, aki a párkányon ül, majd leugrik. A film végén felirat figyelmeztet, hogy figyeljünk egymásra. A mű nemrégiben a Magyar Telefonfilmes Fesztiválon bejutott a 10 legjobb közé, így került ki Cannes-ba.

Nem mindig talál ki koncepciót - mondta az InfoRádióban Százados Ábel. Sokszor csak sétál a lakásban, és felveszi azokat az elemeket, amelyek jól néznek ki, azzal a céllal, hogy ezeket később szükség szerint felhasználja. Más jeleneteket természetesen előre megtervez – beszélt a rá jellemző alkotói folyamatról.

A Legígéretesebb Legfiatalabb Filmes díjával kitüntetett 13 éves diák elárulta: az öngyilkosság mint téma, a figyelemfelhívás fontosságának gondolatával együtt már hetekkel a forgatás előtt megszületett, de akkor még hosszabb alkotásban gondolkodott. Majd jött

egy szülinapi buli, ahol szokásához híven videózni kezdett, és eszébe jutott, hogy is megvalósíthatná a korábbi ötletet.

Így született meg végül az alig egy perces videó, amiben egyébként az öccse szerepel, aki főleg akkor bátorodik fel, amikor az unokatestvéreivel vannak együtt.

Vágni magától, az internet segítségével tanult meg – mondta. Nagybátyja készített már filmeket, ő beszélt a pályázati lehetőségekről is, így nevezték be a - nem erre a célra készült - videót a mobilfilmes fesztiválra és az ottani szereplése alapján jutott ki végül Cannes-ba Ábel alkotása.

A fiatal győztes elmondta: filmezéssel szeretne foglalkozni, a rendezői, az operatőri és a vágási feladatok egyarát érdeklik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Engedett egy magyar vétónak az EU, hét másik ország is engedett az autóipar miatt

Engedett egy magyar vétónak az EU, hét másik ország is engedett az autóipar miatt

Az Európai Unió miniszterei nyolc tagállam - köztük Magyarország - aggályait követően megállapodtak az Európai Bizottság új gépjárművek kibocsátására vonatkozó javaslatának módosításáról. Az országok azzal érveltek, hogy a javasolt változtatások potenciálisan elvonhatják a befektetéseket az elektromos járműipartól. Az eredeti, "Euro 7" néven ismert javaslat a fékek és gumiabroncsok részecskekibocsátására vonatkozó új szabványok bevezetését célozta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×