eur:
394.28
usd:
370.41
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Forrás: YouTube

Magyar író az EU Irodalmi Díjának idei nyertesei között

Idén tizennégy, írói pályájuk elején járó szerző, köztük a magyar Mán-Várhegyi Réka nyerte el az Európai Unió Irodalmi Díját - közölte az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete csütörtökön.

A díjazottakat Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa és Valer-Daniel Breaz román kulturális miniszter ismertette szerda este.

Az uniós biztos elmondta, hogy az Európai Unió Irodalmi Díja és a Kreatív Európa program révén az Európai Bizottság segítséget nyújt a szerzőknek, kiadóknak, fordítóknak és könyvkereskedőknek ahhoz, hogy színvonalas és változatos irodalmi alkotásokkal gazdagítsák az Európában és a kontinens határain kívül élő olvasók életét.

A május 22-én Brüsszelben tartott díjátadón Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára kiemelte, hogy idén ismét egy olyan szerző és egy olyan mű nyerte el a díjat,

aki nemcsak íróként képvisel magas esztétikai minőséget, hanem az általa felvetett problémák érzékeny művészi kezelésével is méltó arra, hogy a nemzetközi porondon hazánkat és a magyar irodalom egészét képviselje

- olvasható az EMMI közleményében.

A Mágneshegy című regény az ezredforduló egyetemi-akadémiai közegéről, az értelmiségivé válásról és a női szerepek megéléséről ad korképet. Az Európai Könyvkereskedők Szövetsége (European Booksellers Federation), az Európai Írók Tanácsa (European Writers' Council) és az Európai Könyvkiadók Szövetsége (Federation of European Publishers) által 2009-ben alapított díjat az európai kortárs irodalom kiemelkedő tehetségű alkotói és az irodalom jól ismert európai személyiségei kaphatják meg.

Mán-Várhegyi Réka 1979-ben született az erdélyi Szászrégenben. A Boldogtalanság az Auróra-telepen című kéziratára 2013-ban megkapta a JAK kendő-díjat. 2014-ben Horváth Péter, illetve Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíjban részesült.

Ugyanebben az évben képviselte Magyarországot a szerbiai Kikinda Short nevű nemzetközi rövidpróza fesztiválon.

2015-ben részt vett az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján, illetve Margó-díjra jelölték.

Az Európai Bizottság 2009-ben - a Kreatív Európa program támogatásával - hívta életre az Európai Unió Irodalmi Díját. A díjat az unió minden évben írói pályájuk elején járó szerzőknek ítéli oda, hogy ráirányítsa a figyelmet a kortárs európai irodalom gazdagságára, valamint Európa sokszínű kulturális és nyelvi örökségére.

A díjazás során az országok hároméves ciklusban kerülnek sorra, évente 11-13 ország zsűrijét kérik fel a díjazandó író kiválasztására. Magyarországra legutóbb 2015-ben került sor, akkor Szvoren Edina Nincs, és ne is legyen című elbeszéléskötetét díjazták.

A győztesek október 2-án vehetik át díjukat és a díjjal járó ötezer eurós (mintegy 1,6 millió forint) pénzjutalmat Brüsszelben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×