eur:
392.12
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Radisics Milán szabadfoglalkozású fotóriporter Ahogy a természet formálja a Földet című sorozatának egyik felvétele. A sorozat megosztott első díjat nyert Természet és tudomány (sorozat) kategóriában a 37. Magyar Sajtófotó Pályázaton 2019. január 28-án.
Nyitókép: MTI/Milan Radisics

Eltorzult a Föld, így még nem mutatta meg senki

Első alkalommal nyerte természetfotó-sorozat a Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíját. A "Hogyan formálja a víz a Földet?" című, drónfotókból álló sorozat az elsivatagosodás, az ember okozta környezetterhelés kérdésével is foglalkozik.

Radicsics Milán drónnal készített légifelvételeinek sorozata nyerte a Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíját.

"Az utóbbi két évben nagyon rákaptam erre a technológiára; az szippantott be, hogy az újszerűségét mutatja a tájnak" - mondta el az InfoRádióban a természetfotós, aki szerint az emberek megszokták, hogy a gyönyörű tájat a saját perspektívájukból látják, azonban felemelkedve teljese más az arculata a természetnek, és "az az igazi karaktere".

A díjnyertes sorozatot Radicsics Milán úgy alakította, hogy a Föld több millió éves evolúcióját egy idősíkra húzta.

"Kerestem olyan helyszíneket Európában, ahol még vannak jégmaradványok, gleccserek, és olyan helyszínekre is mentem, ahol a szárazság tetten érhető. Így alakult ki, hogy

a képeken látható, hogyan alakították ki a gleccserek a bolygót, és mi lesz holnap, ha teljesen eltűnik a víz"

- ecsetelte a fotóművész.

A száraz részeket Spanyolországban fényképezte, a lagúnákat Olaszországban, a jeget pedig Izlandon. Sivatagért Azerbajdzsánba és újra Spanyolországba repült, ott lehet látni, hogy "milyen szenvedés és küszködés van ott, ahol már nincs víz a talajt művelni".

Természetfotósok ritkán kapják meg ezt a nagydíjat - több mint három évtized során még nem nyert ilyen sorozat -, elsősorban emberi sorsok és történetek érdemlik ki ezt az elismerést. Ám a sorozat újszerűsége a zsűrit megfogta, "elképesztően kiemelkedett a mezőnyből" - idézte a véleményt a természetfotós, aki szerint a látványos képek mögött lévő történet ijesztő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×