eur:
394.94
usd:
371.28
bux:
66468.12
2024. április 16. kedd Csongor
A Himnusz eredeti kézirata a gyulai városháza dísztermében a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen 2017. január 20-án.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Eredeti Himnusz-kotta, zenefizikai bemutató és kampány a Magyar Kultúra Napján

Az InfoRádió összeállítása az ünnephez kötődő budapesti programokról.

1989 óta idén 30 éve ünnep a Magyar Kultúra Napja január 22-én. 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén Kölcsey Ferenc

a Himnusz kéziratát. A kéziratot, amelyet kedden 17 óráig az Országos Széchényi Könyvtárban megtekinthet a nagyközönség is a hozzá tartozó Erkel-kottával egyetemben.

A könyvtárban egész napos programokkal várják a látogatókat, tárlatvezetéseket szerveznek a corvinakiállításon és Reneszánsz hétköznapok Mátyás udvarában címmel kerekasztal-beszélgetés is lesz a díszteremben.

A Magyar Nemzeti Múzeum a Magyar Kultúra napján meghosszabbított nyitvatartással, este 8 óráig várja az érdeklődőket. A Görgei Artúr honvédtábornok és hadügyminiszter emlékének szentelt nagyszabású kiállításhoz kapcsolódva Radnóti Klára történész, a kiállítás kurátora tart előadást. Azonban

a 100 éve elhunyt és a Magyar Nemzeti Múzeumban felravatalozott Ady Endréről is megemlékeznek

- mondta az InfoRádiónak Varga Benedek főigazgató.

Ma indul a múzeum 1989-hez kötődő új kampánya is.

"Az 1989-hez kapcsolódó projektünk egy szokatlan megközelítése ennek az eseménynek. Tárgyakat gyűjtünk, szóbeli emlékeket gyűjtünk, az a cél vezeti a múzeumot, hogy 1989 képét a mindennapi emberek szempontjából meg tudjuk rajzolni, mit jelentett az a szabadságélmény, amely akkor átjárta a társadalmat."

A Hagyományok Házában ma nyílik Gaál János bútorfestő kiállítása. Gaál János több mint 30 évig dolgozott a Néprajzi Múzeum restaurátoraként, de katolikus és református templomok, valamint a Pannonhalmi Apátság és a sárospataki Rákóczi-vár berendezését is ő restaurálta. Életművét és saját alkotásait is bemutatja a ma nyíló kiállítás - mondta az InfoRádiónak Tucsni Anna, a Hagyományok Háza kulturális szervezője.

"Ahogy restaurátori munkája közepette találkozott egy-egy nagyon érdekes motívummal, ennek szellemében készültek a saját alkotásai. Kalotaszeg, Révkomárom vagy éppen a Felső-Tisza vidéke motívumai által ihletett alkotások lesznek itt kiállítva."

A Csodák Palotája a Magyar Kultúra Napján Kulturális-Művészeti Tudományfesztivált szervez.

A zene fizikájáról szóló látványos kísérleteket mutatnak be az Öveges teremben,

valamint jó néhány vendégük is lesz: a Szentendrei Skanzentől, a Pagony Kiadón, a Müpán át a Óbudai Danubia Zenekarig és a Magyar Asztrofotós Egyesületig számos programot és bemutatót szerveznek ők a gyerekeknek.

A Kino mozi magyar dokumentumfilmeket tű ma az ünnep alkalmából műsorára. 17 órakor a "Könnyű leckékkel", a szomáliai menekült lány Kafya történetével kezdődik a vetítéssorozat a nagyteremben. Ezt követi 18.30-tól a Nagyi projekt, amely három nagymama és unokáik Európán és a világtörténelmen átívelő múltidézéséről szól. 20.30-kor Csuja László Kilenc hónap háború című dokumentumfilmje következik, ami egy kárpátaljai magyar fiú történetét meséli el az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában, miközben a film izgalmas tanumány is a "szelfikultúráról". A kisteremben a napszállta és az Egy nap a tavalyi év legsikeresebb nagyjátékfilmjei mennek este pedig a 20 év után bezárt kultikus Corvin Odeon videótékáról készült, Volt egyszer egy téka című filmet vetítik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×