INFORÁDIÓ 
2019. június 17. hétfő
Alida, Laura

golgota

pákh imre

munkácsy mihály

gulyás gergely

Debrecen, 2015. augusztus 28. Érdeklődők Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt (b), Ecce Homo (k) és Golgota című festménye előtt a debreceni Déri Múzeum Munkácsy-termében 2015. augusztus 28-án. A festmény tulajdonosa, Pákh Imre New York-ban élő magyar származású műgyűjtő augusztus 31-én elviteti a Golgotát Debrecenből, miután annak megvásárlásáról nem tudott megállapodni a Magyar Nemzeti Bankkal. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A kormány megvette a Golgotát - ennyit fizetett érte

Infostart / MTI

A kormány megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című festményét - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten sajtótájékoztatón Kósa Lajos, Debrecen fideszes országgyűlési képviselője és Papp László, Debrecen polgármestere társaságában.

Gulyás Gergely közölte, a festményt 3 milliárd forintért vette meg a kormány Pákh Imrétől.

Az üzletember tavaly ősszel mondta azt, hogy ajánlatot kapott a képért, és hamarosan megegyezhetnek. Az InfoRádiónak adott interjúban is arról beszélt, hogy 10 millió euróért kész eladni a képet.

Korábban azért áltak le a tárgyalások, mert a kormány csak hatmillió dollárt, 1,6 milliárd forintot lett volna hajlandó kifizetni, miközben Pákh Imre ennél többet kért.

Gulyás szerdán újságírók előtt azt is elmondta, több szakértői vélemény alapján lett ennyi a vételár.

A Munkácsy-trilógia (Golgota, Krisztus Pilátus előtt, Ecce Homo) mindhárom darabját Debrecenben helyezik el, a Déri Múzeumban.

A képek először 1995-ben itt voltak láthatók együtt. A Krisztus Pilátus előtt című alkotást 2015-ben vette meg a magyar állam - a Magyar Nemzeti Bank Értéktár-programja keretében - a kanadai Hamilton Galériától.

A művek közös bemutatásának különlegessége, hogy

maga Munkácsy sem látta együtt a három, bibliai témát feldolgozó festményét.

Nyitókép: Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018