eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Érdeklődők Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt (b), Ecce Homo (k) és Golgota című festménye előtt a debreceni Déri Múzeum Munkácsy-termében 2015. augusztus 28-án. A festmény tulajdonosa, Pákh Imre New York-ban élő magyar származású műgyűjtő augusztus 31-én elviteti a Golgotát Debrecenből, miután annak megvásárlásáról nem tudott megállapodni a Magyar Nemzeti Bankkal.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

A kormány megvette a Golgotát - ennyit fizetett érte

A kormány megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című festményét - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten sajtótájékoztatón Kósa Lajos, Debrecen fideszes országgyűlési képviselője és Papp László, Debrecen polgármestere társaságában.

Gulyás Gergely közölte, a festményt 3 milliárd forintért vette meg a kormány Pákh Imrétől.

Az üzletember tavaly ősszel mondta azt, hogy ajánlatot kapott a képért, és hamarosan megegyezhetnek. Az InfoRádiónak adott interjúban is arról beszélt, hogy 10 millió euróért kész eladni a képet.

Korábban azért áltak le a tárgyalások, mert a kormány csak hatmillió dollárt, 1,6 milliárd forintot lett volna hajlandó kifizetni, miközben Pákh Imre ennél többet kért.

Gulyás szerdán újságírók előtt azt is elmondta, több szakértői vélemény alapján lett ennyi a vételár.

A Munkácsy-trilógia (Golgota, Krisztus Pilátus előtt, Ecce Homo) mindhárom darabját Debrecenben helyezik el, a Déri Múzeumban.

A képek először 1995-ben itt voltak láthatók együtt. A Krisztus Pilátus előtt című alkotást 2015-ben vette meg a magyar állam - a Magyar Nemzeti Bank Értéktár-programja keretében - a kanadai Hamilton Galériától.

A művek közös bemutatásának különlegessége, hogy

maga Munkácsy sem látta együtt a három, bibliai témát feldolgozó festményét.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×