eur:
394.77
usd:
365.84
bux:
65213.26
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Pákh Imre műgyűjtő, a Golgota című Munkácsy-kép tulajdonosa a debreceni Déri Múzeum Munkácsy-termének megnyitóján 2012. november 21-én.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Pákh Imre eladja az államnak a Golgotát, és marihuánát termeszt

Pákh Imre állítja, 10 millió eurós ajánlatot kapott Gulyás Gergelytől Munkácsy Mihály Golgotájáért, és hamarosan meg is egyezhetnek. Közben az üzletember marihuánatermesztésbe fektetett be pénzt.

„Folynak a tárgyalások a Golgota eladásáról, emiatt személyesen találkoztam Gulyás Gergely miniszterrel, és a szóbeli, 10 millió eurós ajánlatot elfogadtam. Úgyhogy gondolom a nyár elmúltával felgyorsulnak az egyeztetések, és hamarosan egymás tenyerébe csaphatunk” – mondta a Zoom.hu kérdésére Munkácsy Golgotájának állami megvásárlásáról a kép tulajdonosa, Pákh Imre.

Június 4-én az örökségvédelmi hatóság hivatalból ismét kezdeményezte a Munkácsy-kép védetté nyilvánításának megindítását, mindössze pár nappal azután, hogy május 24-én jogerősen lezárult egy bírósági eljárás, amelyben Pákh Imrének igazat adva a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatályon kívül helyezte a Golgotát védetté nyilvánító, még 2015-ös közigazgatási határozatot. Az akkori védetté nyilvánítás rögzítette azt is, hogy eladása esetén a magyar államot elővásárlási jog illeti meg, valamint hogy az alkotás csak a hatóság engedélyével vihető ki az ország területéről.

Sokféle befektetés

Pákh Imre vagyonának java nem a műkincs-kereskedelemből származik. 1974-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba, ahol a ’80-as évek elején egy társával külkereskedelmi céget alapított, amely Kelet-Európából vásárolt fémeket és műtrágyát. Pákh mindig abba fektet, amiben üzleti fantáziát lát, és szerinte ez most a marihuánabiznisz: nemrég egy alapkezelőn keresztül áttételesen ebbe is tetemes összeget tett. „Tavaly a marihuána volt a leggyorsabban fejlődő üzlet Amerikában, 36 százalékos növekedéssel” – mondta. Ennek oka az lehet, hogy a kannabisz mára már 30 amerikai államban legálisan forgalmazható rekreációs vagy gyógyászati cikk, és idén októberben a kanadai piac is megnyílik előtte.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×