eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Avalon Park

Megvan, ki fizetett 21 milliót a Tüskevár kéziratáért

A miskolctapolcai Avalon Park 21,5 millió forintot adott Fekete István 408 oldalas kéziratáért, és egy új gyermekkomplexumban állítja majd ki.

Rekordösszegért került az Avalon Park tulajdonába múlt pénteken Fekete István „Tüskevár” című regényének eredeti, tintával írt kézirata a Múzeum Antikvárium 33. árverésén. A magyar kultúra egyik gyönyszeme, amelynek eredetileg „Matula iskolája” volt a címe, az író unokaöccsének jóvoltából került kalapács alá és 21 és fél millió forintért vásárolta meg a miskolctapolcai családi- és szórakoztató központ.

A szerző hagyatékát gondozó családtag az ősregényt többek között azzal a szándékkal bocsátotta aukcióra, hogy a befolyt összegből támogassa az SOS-Gyermekfalvakat és az alapítványokon keresztül a leukémiás, valamint a szegény sorsú gyerekeket.

A 408 oldalas, hibátlan állapotban lévő kéziratot Fekete István sajátkezűleg kötötte be és haláláig őrizte. Hamarosan a már meglévő szabadtéri játszópark mellé megépül Miskolctapolcán a szerző legendás műveire tematizált, tudásalapú élményközpont és játszóház. Ebben az új komplexumban lesz kiállítva a közkedvelt ifjúsági természetrajzi kordokumentum.

Fekete István „Tüskevár” című regényének kéziratát a Miniszterelnökség Örökségvédelmi Hatósági Főosztálya védetté nyilvánította.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×