eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Baán László főigazgató (k) beszél a felújított Szépművészeti Múzeum nyitóünnepségén 2018. október 30-án. A múzeum október 31-én nyílik meg a nagyközönség előtt a három éven át tartó, átfogó rekonstrukció után.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: több mint 70 éves adósságot törlesztettünk

Egy Leonardo-kamarakiállítással nyitja újra kapuit szerdán a felújított Szépművészeti Múzeum. Az intézmény mai megnyitóján Baán László főigazgató és Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott.

A felújított Szépművészeti Múzeum a művészetnek szentelt katedrális - hangsúlyozta Baán László, a múzeum főigazgatója kedden Budapesten, a rekonstruált épület ünnepi megnyitóján. Beszédében megköszönte a három évig tartó teljes körű rekonstrukció több száz résztvevőinek szeretettel és odaadással végzett, színvonalas munkáját. Hangsúlyozta: a művészet az egyik lehetőség arra, hogy az ember legyűrje az élet rövidségének, végességének fenyegetését.

A művészet a végtelenre nyíló tér, folyamatosan épülő roppant katedrális, amelyben feloldódnak a lineáris idő korlátai, ahol az ember szabadon kommunikálhat arról, mi is létezésünk értelme - fogalmazott a főigazgató.

Orbán Viktor: védjük meg kultúránkat

"Több mint 70 éves adósságot törlesztve régi fényében visszaadjuk a Szépművészeti Múzeum Román csarnokát a magyar közönségnek. A múzeum 40 százaéka is teljesen megújult" - emelte ki beszéde kezdetén Orbán Viktor miniszterelnök, hozzátéve, hogy a felújítás befejezése komoly mérföldkő a Liget Budapest projekt megvalósításában is, amely jelenleg Európa legnagyobb kulturális fejlesztési beruházása.

A kormányfő szerint "a nagyság nemcsak négyzetkilométerekben, embermilliókban és tankok számában mérhető.

A nagyság vízszintes értelmezésével szemben mi magyarok inkább a magasba törekvő nagyság hívei vagyunk. Az ilyen nagyság szellemi természetű.

Ezt elődeink értették és komolyan is vették. Így született meg a Hősök tere a millenniumi emlékművel és mögötte a Városligettel. Ezért határozták el még a millennium évében, hogy felépítik a Szépművészeti Múzeumot. A millenniumi ünnepségek megmutatták, hogy a magyarság a világ magabiztos és nagyra törő nemzetienek sorába lépett. Okot adott erre az életérzésre viharos történelmünk, ezeréves európai múltunk, a tudomány és a kultúra világában bizonyított tehetségünk is" - fejtette ki Orbán Viktor.

A 20. századból itt maradt eszmék aligha állják ki a mai idők próbáját - hangsúlyozta a kormányfő. "Nekünk az a reményünk, hogy

mi magyarok visszatalálunk a saját utunkra, időtálló eszmékben hiszünk majd megint, és lesz közös rend, amely felé mindannyian szabadon törekedhetünk. A Szépművészeti Múzeum ezt a reményt testesíti meg.

Nyílt megvallása annak, hogy nemzeti mivoltunkra büszke, európai és keresztény nép vagyunk".

Orbán Viktor úgy látta, hogy Európa nyugati fele ma a saját múltjával és keresztény gyökereivel vív kultúrharcot, míg Magyarország békében él saját történelmével és saját kultúrájával. "Ha azt akarjuk, hogy itt száz év múlva is keresztény, magyar és európai kultúra legyen, akkor most kell az európai kultúrharc örvénylésében hidegvérrel, szenvtelen célratöréssel, tapodtat sem hátválva védeni nemzeti kultúránkat, szuverenitásunkat".

Beszéde végén Orbán Viktor megköszönte a hároméves felújításon dolgozók munkáját, és kijelentette: ennek eredményeként a magyar kultúra fellegvára újra régi szépségében ragyoghat.

Lovasszobor és -rajzok

2019 Leonardo-emlékév, halálának 500. évfordulója alkalmából. A Szépművészeti Múzeum Leonardo da Vinci és a budapesti Lovas című időszaki kamarakiállítása az egyik első tárlat, amely e tematika jegyében megnyílik október 31-én - emelte ki a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Baán László elmondta: Szépművészeti Múzeumnak van egy híres, Leondardóhoz köthető kis lovasszobra, amely egy két lábra ágaskodó lovat és lovasát ábrázolja. Ez a szobor áll a legközelebb Leonardóhoz, egy washingtoni vizsgálat állapította meg, hogy 16. századi, vagyis Leonardo idejéhez, életéhez köthető. "A szobrot valószínűleg nem a mester öntötte, de készíthette azt a viaszmodellt, amiről a szobrot öntötték. Abban sincs kétség, hogy a szobor Leonardo köréhez vagy azokhoz az ideákhoz köthető, amelyeket ő a lovasszoborról készített".

A múzeum tíz Leonardo-rajzot kölcsönzött a kiállításhoz. "Soha ennyi Leonardo-rajz nem volt még látható egyszerre Magyarországon. Az alkotások a windsori királyi gyűjteményből, a Louvre-ból és olasz gyűjteményekből érkeztek" - emelte ki a főigazgató.

Ezek olyan rajzok, amelyeket Leonardo az őt egész életében foglalkoztató kérdés tanulmányozása közben készített:

statikailag hogyan lehet megoldani egy két lábra ágaskodó ló kiöntését.

"Ez egy olyan kísérlet volt, amely életében végül nem valósult meg, de ez a kis modell-ló megvan, erősen köthető Leondardóhoz, és ennek kapcsán a kamarakiállítás ennek a kérdésnek a tudományos és vizuális körüljárását teszi meg" - fejtette ki Baán László.

A teljes, egyórás beszélgetést ma este hat órakor kezdődő Aréna című műsorunkban hallgathatják meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×