eur:
392.7
usd:
365.88
bux:
66790.65
2024. április 26. péntek Ervin
hongkong.mfa.gov.hu/
Nyitókép: hongkong.mfa.gov.hu

Bámulatosan ropja a magyar néptáncot az ázsiai férfi, és még tanítja is Ázsiában

Két évvel ezelőtt a tajvani könyvvásáron játszott a Hungarian FolkEmbassy, amikor a zenészek egyszer csak azt vették észre, hogy egy helyi néző profikat idéző magyar néptáncot rop a muzsikájukra. Kiderült, hogy a könyvelőből lett tánctanár Tímár Sándor módszerével oktat több ázsiai országban, s most első alkalommal - negyven fős csoportjával - Magyarországon lépett fel. Kenneth Tse táncosai csütörtökön mutatták be koreográfiáikat a Várkert Bazárban.

Kenneth Tse - egy hongkongi ausztrál állampolgárságú könyvelő - 20 éve minden szabadidejét és energiáját a magyar néptáncoknak szenteli. A mélység, ami a táncházmozgalmon keresztül rendelkezésre állt, illetve a táncoknak az önmagában való szépsége és a zenék szeretete tette elkötelezetté a magyar táncok iránt. Olyannyira, hogy most

már négy országban nemcsak tanítja a magyar táncanyagokat, de saját koreográfiákat is színpadra állít. Mindezért Áder János köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemrenddel tüntette őt ki

- mesélte Rosonczy-Kovács Mihály népzenész, a Hungarian FolkEmbassy egyik vezetője.

"Azért fontos számunkra Kenneth Tse és táncosainak fellépése, mert ők bizonyítják, hogy a magyar táncháznak, és a magyar táncoknak, zenének magával ragadó ereje van. Nagyon fontos a kultúra szerepe a diaszpórában, ahol a magyarság megtartásának egy nagyon fontos eszköze a néptánc, itt azonban olyanokról van szó, akiknek semmilyen "rokoni" kötődése nincs.

"Azáltal az esztétikai élmény által lesznek a magyar kultúra informális követei a Távol-Keleten, amit a magyar néptáncok táncolása és a zenének a szépsége okoz nekik"

- tette hozzá.

Az együttessel július 28-án a Művészetek Völgyében, augusztus 1-jén a kalotaszentkirályi tánctáborban találkozhat még a közönség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×