eur:
393.74
usd:
369.4
bux:
65847.02
2024. április 23. kedd Béla
A Toldi pályázati példánya az Arany János születésének 200. évfordulója alkalomból rendezett, Önarckép álarcokban című kiállításon a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) 2017. május 15-én, a kiállításmegnyitó napján.
Nyitókép: Máthé Zoltán

A fiatalok számára is izgalmas a nem szokványos Arany János-kiállítás

Január végéig meghosszabbítják a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Arany János-emlékkiállításának nyitva tartását. A kiállításról az InfoRádiónak Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója beszélt.

A formabontó tárlat kialakításakor a hagyományosabb, kronologikus vonal mellett egy másik, interaktív elemekben bővelkedő, az Arany-életmű legfontosabb figuráit ellentétpárokba állító rendezőelv is érvényesült.

Az Önarckép álarcokban című kiállítást már több mint húszezren látták, ami nagy siker - hangsúlyozta Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az InfoRádiónak. A siker egyik forrása az lehet, tette hozzá, hogy nem hagyományos emlékkiállításról van szó. "Nyomon tudjuk követni az életrajz különböző elemeit, ugyanakkor a művek mentén, egyfajta ellentétpárokba állítva ismerjük meg Arany János életművét".

A tárlat bővelkedik interaktív elemekben, játékokban, ezáltal az ifjabb generációt is nagyon intenzíven meg tudja szólítani.

"Központi helyet foglal el a Toldi, ami a legnépszerűbb Arany János mű, ugyanakkor a walesi bárdok kapcsán felmerülnek a politikai dilemmák, felmerül a költő személyes sorsának fordulata is, mikor a kiegyezés kapcsán Ferenc József rendszerével meg kellett barátkoznia.

A művek mentén tudjuk igazán megvilágítani Arany János személyiségét"

- hangsúlyozta Prőhle Gergely. Rávilágított arra is, hogy Arany János közel 60 ezres szókincse rendkívüli még nemzetközi összehasonlításban is. Ezen gyakran meglepődnek külföldi látogatók is, nekünk pedig, akik minden nap használjuk a magyar nyelvet, ez fantasztikus forrása a szókincsfejlesztésnek és a rácsodálkozásnak. A kiállítás tehát annak is tered enged, hogy játékos formában ismerjük meg azokat a szavakat, amiket nem használunk minden nap - mondta.

Szatelit-tárlatok

Prőhle Gergely kitért arra is, hogy a nagy Arany-kiállítás mellé más tárlatokat is helyeztek. Nemrég nyílt meg az Országh, város, híres ember című tárlat, ami Országh Antal fényképészről szól. Ő készítette az Arany-családról készített, és a nagyközönség számára most először látható fényképet. Bepillanthatunk abba a fotogfárus-műhelybe is, amely a modernizálódó Magyarországot és annak fontos személyiségeit örökítette meg.

"Május 24-én nyílik A képmutogató című kiállítás, ami Arany János spiritizmushoz fűződő kapcsolatát fogja a központba helyezni. Ősszel pedig Arany János a bábszínpadon címmel fogunk tárlatot nyitni.

Ezek az 1930-as évekből származó marionettbábuk jól mutatják, hogy Arany János életművének milyen óriási hatása volt a 20. századi színháztörténetre is" - summázta a PIM főigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×