INFORÁDIÓ 
2018. július 18. szerda
Frigyes
kultúrabaftaoscar-díjfilm
Ez lesz az Oscar-gála talán legfontosabb kérdése

Ez lesz az Oscar-gála talán legfontosabb kérdése

InfoRádió

A Három óriásplakát Ebbing határában tarolt az idei BAFTA díjátadóján, azonban a legjobb rendezői elismerésről lecsúszott. Kárpáti György filmkritikus szerint egy kérdést találgatnak most az Oscar-gálával kapcsolatban.

Borítékolható a Három óriásplakát Ebbing határában című film Oscar-díja – mondta az InfoRádiónak Kárpáti György filmkritikus. Ezt arra is alapozza a kritikus, hogy a film kilenc jelöléséből ötöt kapott meg a Brit Film- és Televíziós művészeti Akadémia (BAFTA) díjátadóján, amelyik testületben - bár több mint 8000 tagja van - közel 1200-an a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia tagjai is egyben.

Ez lesz az Oscar-gála talán legfontosabb kérdése

A BAFTA-díjátadóján

  • Martin McDonagh forgatókönyvíró és rendező alkotása kapta a legjobb filmnek, 
  • a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó elismerést.
  • Emellett Frances McDormandnek ítélték a legjobb női főszereplő díját,
  • Sam Rockwell pedig a legjobb férfi mellékszereplő lett.

Kárpáti György elmondta, hogy a brit filmes esemény volt az utolsó jelentős díjátadó, amit az amerikai filmakadémia – vagyis az Oscar-bizottság tagjai is – láthattak, mielőtt leadják a szavazatukat az Oscar-díjjal kapcsolatban. 

A Három óriásplakát Ebbing határában továbbá megnyerte a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíját, a Golden Globe-gálán a legjobb dráma díját, illetve az amerikai színészszakszervezet legfontosabbnak tartott díját, a legjobb kollektív színészteljesítmény díját is.

A kritikus szerint a felsorolt bármelyik díj a megnyerése önmagában is jelentősen növelné egy film esélyét az Oscaron, az együttes bezsebelésük már szinte biztossá teszi a sikeres szereplést az amerikai filmakadémia díjátadóján.

A nagy kihívó

Kárpáti György szerint a Három óriásplakát Ebbing határában című film elsődleges kihívójajént Guillermo Del ToroA víz érintése című alkotását emlegetik - a film a legtöbb, 12 jelölést kapta brit díjátadón. Az alkotás stábja végül

  • a legjobb rendezőnek,
  • a legjobb produkciós tervezésnek
  • és a legjobb eredeti filmzenének járó BAFTA-díjat vehette át.

Ez lesz az Oscar-gála talán legfontosabb kérdése

Kárpáti hozzátette, Guillermo Del Toro az elmúlt hetekben minden jelentős rendezői díjat megkapott, ezért is valószínűsíthető, hogy az Oscar-díjat is megkapja. „Azon megy a találgatás, hogy elválasztja-e az amerikai filmakadémia a legjobb film és a legjobb rendező díját” – tette hozzá a filmkritikus. 

Kapcsolódó hang

Még nem dőlt el, hogy melyik film kaphatja meg a legfontosabb Oscar-díjakat
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH