eur:
394.03
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Járadékot kapnak a díjak mellé a művészek

Már igényelhetik a törvényben előírt szakmai, illetve állami díjjal rendelkező, 65 éven felüli alkotók a művészjáradékot. Az élethosszig járó juttatás jelenleg havi 121 ezer forint, amelyet márciustól folyósít a Magyar Művészeti Akadémia.

Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára az InfoRádióban elmondta, a járadék folyósítását egy törvénymódosítás tette lehetővé, amit már évek óta szorgalmazott a Magyar Művészeti Akadémia. Leghamarabb március elsejétől állapítható meg a rendszeres havi juttatás, és élethosszig jár. 

"Olyan állami elismeréssel rendelkező művészek kaphatják meg, akik a jogszabályban felsorolt díjak valamelyikét bírják, és elmúltak 65 évesek, és kezdeményezik a Magyar Művészeti Akadémia titkárságán a járadék megállapítását" - mondta Kucsera Tamás Gergely, de hozzátette, a kettős juttatás elkerülése érdekében például az MMA tagjai vagy a Nemzet Művészei nem kaphatják meg ezt a támogatást. Ha viszont valaki megfelel a törvényi feltételeknek (a pontos kritériumok itt, az MMA oldalán találhatók meg), akkor mérlegelés nélkül meg kell ítélni neki a járadékot.

A kormány az idei tíz hónapra 780 millió forintot különített el, de minden jelentkező megkapja a juttatást, a költségvetési keretet csak becsléssel tudták megállapítani, mert nincs ma Magyarországon egységes, közhiteles nyilvántartás a díjazottakról.

"A szó szoros értelmében próbáltunk kutatást végezni, és szerintünk egy 600-650 fős kört érinthet a járadék, és ehhez kértük a költségvetési forrást. Január másodikától lehet igényelni, és egy hét alatt több mint kétszáz igényt dolgoztak fel a kollégáim" - mondta a főtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×