INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Básti Juli: a hazugságok és a problémák eltussolása a mai napig nem változott

InfoRádió
Örök problémákat jár körbe Alföldi Róbert rendezésében a Centrál Színház. A Kísértetek című darab női főszereplőjével, Básti Julival beszélgettünk.

Ibsen ritkán játszott darabját, a Kísérteteket mutatja be péntek este a Centrál Színház Alföldi Róbert rendezésében. A női főszerepet játszó Básti Juli azt mondta: a több mint 130 éve megjelent darab ma is aktuális kérdéseket feszeget. Például azt, hogy a szülők a hazugságokkal, elhallgatásokkal miként tehetik tönkre a következő nemzedék életét.

„Ha elrontjuk, elhazudjuk és lenyomjuk a felszín alá a problémákat, akkor a következő generáció meghal”

– mondta Básti Juli az InfoRádiónak.

Básti Juli: a hazugságok és a problémák eltussolása a mai napig nem változott

Básti szerint mai napig nem változott a nemek közti diszkrimináció,

ami Ibsen darabjában még magától értetődő volt: „Még mindig sokkal több férfi van vezető beosztásban, még mindig sokkal nagyobb a férfiak fizetése, még mindig sokkal több előnyt élveznek a férfiak.” Hozzátette, a férfiak számára evidensebb a társadalomban való szerepvállalás, míg a nőknek ezért továbbra is meg kell küzdeniük. 

Alföldi Róbert a szövegközpontú darabhoz egy olyan elvont teret alakíttatott ki, amelyben eszközök és díszletetek nélkül kellett a történetet megeleveníteni, mondta Básti.

„Pokoli nehéz volt próbálni,

hogy beletörjünk ebbe, hogy nincs más, csak a szöveg. De amikor már így összeáll, szerintem az mindannyiunknak egy csodálatos repülés” – árulta el a színésznő. 

Kapcsolódó hang

Kísérteteket
 


A címlapról ajánljuk