INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Új részletek is vannak A cigánybáró előadásában

InfoRádió
Jókai Mór ajánlotta Johann Straussnak a budapesti látogatása alkalmával az egyik kisregényét, ebből született a sokat játszott színpadi mű. Az Erkel Színházban Szinetár Miklós rendezésében most egy újabb verziót láthat a közönség, erről beszélt az InfoRádióban.

Már csaknem tizenöt változatban tűzték műsorra a magyar színházak Johann Strauss egyik legnépszerűbb művét, A cigánybáró című operettet. Strauss egyik budapesti látogatása alkalmával ismerkedett meg Jókai Mórral, és kért tőle alapanyagot egy új műhöz. Az író Szaffi című kisregényét ajánlotta, amelyből végül megszületett a sokat játszott színpadi mű. Szinetár Miklós a regényből emelt át további részleteket, és egy igazi romantikus előadást álmodott színpadra, amelyet egész héten játszik az Erkel Színház.

Új részletek is vannak A cigánybáró előadásában

A cigánybáró mindig sikerdarab volt, sikerét a rendkívül jó zenének és a történet színességének, romantikájának köszönheti - mondta az InfoRádiónak Szinetár Miklós rendező, hozzátéve, hogy ez nem olyan összefüggő, komplett darab, mint A denevér. Azt, amióta Strauss megírta, ugyanabban a formában játsszák, hiszen a maga módján, dramaturgiailag tökéletes. "A cigánybáróból viszont a mienk Magyarországon a 14. verzió, de Ausztriában is már a 9. változatot játsszák. Itt ugyanis van egy alaptörténet, ami ugyan megél, de azt minden kor a maga ízléséhez idomította egy kicsit. Én azon változtattam, hogy sokkal több mindent mentettem át az eredeti Jókai-írásból."

Szinetár Miklós nem akarta áthelyezni a történetet mai világba, ezért két környezetben játszódik: az egyik Strauss kora, a másik Mária Terézia kora. "Van még benne egy-két csavar, de azt nem árulom el" - mondta a rendező.

Kapcsolódó hang

Új részletek is kerültek A cigánybáró új előadásába
 


A címlapról ajánljuk