INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 26. szombat
Jusztina, Pál

geyer stefi

zipernowsky károly

rendezvény

Tudomány és a zene találkozása

Infostart / InfoRádió

A 75 éve elhunyt Zipernowsky Károlyra emlékezik hétfő este a Zipernowsky Tudományok és Művészetek Háza a Műszaki Egyetem Dísztermében a Duna-Rakparton.

A transzformátor egyik feltalálójáról kevesen tudják, hogy a kor híres hegedűművésze, Geyer Stefi volt az unokahúga. Most egy zenével tarkított kiállításmegnyitón Zipernowsky munkássága mellett ízelítőt kaphatnak a Zürichbe költözött magyar művésznő életéből is.

„Ez az est a tudomány és a zene találkozásáról szól, és egy különleges családi kapcsolatról”  – fogalmazott az InfoRádiónak Váradi Helga csembaló- és orgonaművész, a Zürichi Zeneművészeti Főiskola munkatársa, aki Geyer Stefi életútját kutatja az intézmény berkein belül. Az ünnepi rendezvényen előadást is tart a zenészről, aki 1920-tól haláláig, 1956-ig Zürichben élt. Svájc egyik legjelentősebb hegedűművészeként tartották számon, zenekart és vonósnégyest is alapított, valamint a zürichi konzervatórium tanára volt – mondta a szakértő.

Bár a Zürichi Központi Könyvtár csekély számú anyagot tudott biztosítani – négy fotó, néhány koncertfotó és kritika állt a kutató rendelkezésére –, majd rábukkantak a hegedűművész hagyatékára Athénban. Az ebben fellelhető emlékekből rendeztek kiállítást az esti rendezvényre. A koncerten Mézes Mátyás, a Kassai Filharmonikusok koncertmestere szólaltatja meg a műveket, Váradi Helga kíséri zongorán. 

Kapcsolódó hang

171127 KLT1 1007 Zipernovszky és Geyer Stefi int SG
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018