eur:
393.81
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Itt vannak a világ legjobb fényképei - magyar színészek tolmácsolásában

Itt vannak a világ legjobb fényképei - magyar színészek tolmácsolásában

Megnyílt a World Press Photo kiállítás a Néprajzi Múzeumban. Idén különlegesség, hogy a természetábrázolás kategóriában harmadik helyezett magyar alkotó, Máté Bence kamaratárlata is helyet kapott a múzeumban.

Révész Tamás, a kiállítás magyarországi szervezője elmondta, a 80 ezer beérkezett fotón és a másfél száz kiállított képen látható világ egyik évről a másikra nem változik meg, így nincs mit csodálkozni azon, hogy ez a kiállítás főképp a konfliktusokról szól. Gyakran övezi vita a fődíjas képet, az idén azért kapott számtalan bírálatot az ankarai orosz nagykövet tavaly decemberi meggyilkolásáról készített kép, az AP amerikai hírügynökség fotósának, Burhan Özbilicinek a felvétele, mert "lényegében egy gyilkost emel az ismertség piedesztáljára", hiszen a pisztollyal kezében áldozatának holtteste felett álló merénylő "a gyűlölet arca". 

"A szerző elment egy kiállításmegnyitóra, ahol egy volt titkosügynök lelőtte az orosz nagykövetet. Egy terrorista vált világhírűvé, a merénylet másnapján már 18 millióan látták ezt a képet. A vita arról folyt, hogy ezzel a gyűlöletre emlékezünk, amikor például a bátorságnak is voltak nagyon erős képi megfogalmazásai" - mondta az InfoRádiónak Révész Tamás, a kiállítás magyar szervezője, de hozzátette: nemcsak ezeket a nagyon durva képeket látni a kiállításon, hanem nagyon erős természetfotók és hihetetlen sportfotók is megtekinthetők. 

Az idei kiállítás egyik nagy sikere a magyar díjazott, Máté Bence éjszakai képsorozata. Külön kamarakiállítást szerveztek neki, Láthatatlanul címmel. 

Révész Tamás hozzátette: az idén "egészen különös együttműködésre" léptek a Radnóti Színházzal, hiszen a társulat több tagja a kiállított képekről eszükbe jutó szereprészleteket mond el, ez pedig az október 23-ig nyitva tartó tárlat mellett, egy kivetítőn lesz látható.

Ízelítő a képekből és a videókból:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×