eur:
393.26
usd:
367.68
bux:
66220.05
2024. április 25. csütörtök Márk
Megszólalnak a savas támadások áldozatai

Megszólalnak a savas támadások áldozatai

Hetente átlagosan 3-5 indiai nőt öntenek le maró anyagokkal, például savval vagy lúggal. Halász Glória rendező készített a témában dokumentumfilmet.

A "Rupa butikja" című alkotás megnyerte a Sydney Fringe Festival keretében szervezett Women Media Arts and Film Festival fődíját, októberben pedig az ENSZ fesztiválján mutatják be San Franciscóban.

Halász Glória filmrendező az InfoRádiónak azt mondta, hogy a támadások után  sokszor nem történik feljelentés.

Az áldozatok szégyenként élik meg, hogy savval leöntötték őket, eltorzították az arcukat.

Attól félnek, hogy őket bélyegzi meg a társadalom és kirekesztetté válik, mintha bűnt követett volna el, és ezért kapta volna büntetésül a támadást.

Ezért is fontos azoknak a szervezeteknek a tevékenysége, amelyek segítenek a megtámadott lányoknak, kiutat mutatnak nekik, krízisközpontokat hoztak létre, ahol rehabilitálódhatnak lelkileg és fizikailag. Igyekeznek mindemellett olyan tevékenységet találni nekik, amikkel visszatalálhatnak a társadalomba - mondta a rendező.

Így van ez a film szereplőivel is, akik között van divattervező, mint például a címszereplő Rupa, de van, aki sminkes szeretne lenni, más bollywoodi táncot tanul, van énekes és kávézómenedzser, és van, aki világszerte ismert aktivista lett.

"A legmegrázóbb mindannyiunk számára egy anyával való találkozás volt Agrában egy pici házban. Őket az édesapa locsolta le a kislány gyermekkorában, és

a legmegdöbbentőbb az volt, hogy miután így tönkretette az életüket, a mai napig együtt élnek ezzel a férfivel.

Aki egyébként megjárta a börtönt, de részben az édesanya közreműködésével kiszabadult onnan. Létezhet tehát a megbocsátásnak egy különös, európai fejjel fel nem fogható formája" - mondta a Halász Glória, hozzátéve, hogy a férfivel is tudtak beszélni, a filmben is szerepel.

A Rupa butikja a félelem leküzdéséről, valamint az álmok lerombolásáról és eléréséről szól, ennek a kontrasztja jól megjelenik a filmben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

2024 első negyedévében a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 5 103 595 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosban és környékén található 3 522 155 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1 581 440 négyzetméter - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből. 2024 első negyedévében nem történt új ingatlan átadása a fővárosban, a regionális piacokon pedig mindössze egy épület átadását rögzítették Debrecenben, ami 5650 négyzetmétert tett ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×