eur:
394.16
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ilyen lesz a könyvhét a milliárdos csőd után

Ilyen lesz a könyvhét a milliárdos csőd után

Csütörtök kezdődik a 88. Ünnepi Könyvhét, amelyre idén 339 új alkotást jelentetnek meg a kiadók. Az országos megnyitó idén Debrecenben lesz.

Rengeteg új könyvvel készülnek a kiadók a 88. Ünnepi Könyvhétre, az összes újdonság megvásárlásához csaknem egymillió ötvenezer forintra lenne szükség – mondta a Magyar Könyvterjesztők és Könyvkiadók Egyesülésének igazgatója. Péterfy Gergely a számadatokat sorolva hozzátette: a könyvek átlagára nem változott az elmúlt évhez képest, idén is átlagosan 3090 Ft-ot kell fizetni egy kötetért.

Ebben az évben 85 kiadó 339 új kötetet jelentet meg,

a határon túli kiadók a tavalyihoz képest héttel több, 57 új címmel jelentkeznek – közölte az igazgató.

Idén lesz a 88. könyvhét, a rendezvény azonban 89 éves hagyományra tekint vissza, ám az 1956-os forradalmat követő évben nem tartották meg az könyvünnepet – ez volt az Írószövetséget feloszlatásának éve, és számos neves szerző ült börtönben. Kocsis András Sándor, az egyesülés elnöke hangsúlyozta: ez a tradíció páratlan Európa-szerte, ezért legyünk büszkék az Ünnepi Könyvhétre.

Kocsis András Sándor hozzátette: a jelenlegi könyvpiaci helyzetet alapvetően határozza meg a Könyvbazár Kft. januári csődje, a helyzet azóta csak részben változott.

„A magyar könyvkiadói világot sújtja a 2,5-3 milliárd forintos tartozás.

A terjesztők elkövetnek mindent, hogy a hajdani hatvan boltból minél több megnyílhasson. Úgy tűnik, 48-50 üzlet augusztus közepéig újra működni fog” - emelte ki.

A szervezet levélben fordult a miniszterelnökhöz a könyves szakma több problémás ügyében – egyebek mellett - a Könyvbazár tartozásainak felvásárlásával és a társasági adó-kedvezmény lehetőségével keresték meg a kormányfőt.

Egyelőre azonban nem kaptak választ.

A magyar könyvszakma nehéz helyzete ellenére változatos tartalmú, gazdag anyagú, hivalkodás nélküli, ízléses kötetek sokaságát vonultatja fel az idei könyvhét - mondta el a kínálatot bemutató Tarján Tamás irodalomtörténész. Hozzátette: ugyan az idei termés talán nem éri el a 2016-os nagyon magas nívót, de semmi oka a szégyenkezésre. Megjegyezte: van néhány főbb téma – köztük a válságtudat, kiútkeresés – amely meghatározza az idei monumentális regény-kínálatot.

Idén ötödik alkalommal rendezik meg a Könyvhét országos megnyitóját, amelynek ezúttal Debrecen ad otthont. Az alföldi város híres szülöttje, Szabó Magda emlékét állítja a programsorozat középpontjába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×