eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Filmesek: Magyarország a top3-ban

Filmesek: Magyarország a top3-ban

A magyar filmtámogatás jól működik és hazánk a filmkészítők kedvenc helyszínei közé verekedte magát.

Évi 6-8 magyar film készül és azok a fesztiválokon szép sikereket érnek el - mondta el Andy Vajna filmügyi kormánybiztos a Magyar Nemzeti Filmalap keddi budapesti háttérbeszélgetésén. A filmipar az egyedüli, amely rövid távon is kimutatható profitot termel azon területek közül, amelyek támogathatók a társaságiadó-visszatérítésekből (tao). Az egyetlen probléma a szakemberhiány Andy Vajna szerint. A filmalap tavaly képzési pályázatot írt ki a helyzet javítása érdekében, az első képzések már el is indultak. A filmalap a jövőben saját iskola létrehozását is tervezi.

Sok összetevője van annak, hogy az ország filmes központ lett. A 25%-os közvetett tao-támogatás, az építészet és a helyszínek komoly vonzerőt jelentenek, és ezek ügyintézését is megkönnyítették - sorolta Havas Ágnes, a filmalap vezetője.

Az OrienTax adótanácsadó cég és a Candole Partners tanácsadó cég által készített felmérés szerint 16 év alatt a filmipar teljes bevétele több mint 20-szorosára nőtt - 2004-ben ez az összeg mindössze 3 milliárd forint volt - és 2017-ben az előzetes becslések szerint rekordösszegű, akár 100 milliárd forint feletti forgalom is várható.

Az OrienTax, zömében kelet-európai országokat érintő felmérése szerint a magyarhoz ár-érték arányban hasonló helyszínek közül Írország, Magyarország és Csehország vonzza leginkább a külföldi filmes produkciókat.

Radnai Károly, az OrienTax szakértője szerint ha 1000 forintot áldozunk a filmiparra, akkor 1248 forint bevétel keletkezik, ezért ezt a folyamatot érdemes fenntartani és segíteni. Magyarországon egyébként közvetve mintegy 10 ezer ember dolgozik a filmiparban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×