eur:
395.71
usd:
367.22
bux:
65304.87
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nemcsak a Gül Baba türbe, hanem környezete is megújul

A kiváló török-magyar kapcsolatok bizonyítékaként tekintettek a török és a magyar kormány tagjai a Gül Baba türbe és környezete közös finanszírozású rekonstrukciós munkálataira a felújítás kezdete előtt tartott keddi helyszíni sajtótájékoztatón.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes felidézte: Recep Tayyip Erdogan elnök magyarországi látogatásán állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy a két fél közösen újítja fel az emlékhelyet és környezetét Budapesten. Ehhez a hátteret a kiváló török-magyar kapcsolatok adják, hiszen "mindketten türk népek vagyunk" - fogalmazott.

Semjén Zsolt elmondása szerint a beruházás terveinek elkészítésekor hasonlóan fontos szempont a történelmi hűség és az, hogy a környék lakói is kedvüket leljék az emlékhelyben. A felújítást ezért komoly régészeti feltárás előzte meg; a rekonstrukció egyaránt figyelembe veszi a középkori, de a későbbi emlékeket is - számolt be.

Veysi Kaynak török miniszterelnök-helyettes kiemelte: a történelemben időnként egymással versengő török és magyar nép szoros rokonságot és barátságot ápol. Ehhez a barátsághoz sokat adott hozzá Gül Baba, aki 1541-ben, Nagy Szulejmán hívására jött Budára, hogy kolostort hozzon létre - jegyezte meg, hozzátéve, hogy Gül Baba a béke és együttélés hirdetője volt, a rekonstrukció ezért a két fél számára egyaránt fontos. A török miniszterelnök-helyettes külön köszönetet mondott a beruházás támogatásáért Magyarország miniszterelnökének.

Veysi Kaynak nagy fontosságúnak értékelte, hogy a türbe környékének egyik utcáját nemrég a török fővárosról nevezték el. Mint felidézte, Törökországban júliusban "fontos és szomorú esemény" történt, a puccskísérlet, megjegyezte azonban: "egy olyan Európában, amely a jogra, a szabadságra és a demokráciára alapul, ilyesmi nem mengedhető". Magyarország a többi európai országnál gyorsabban reagált és Európából a magyar külügyminiszter látogatott először Törökországba - méltatta Szijjártó Péter ankarai vizitjét.

Veysi Kaynak elmondása szerint szerdán Szulejmán és Zrínyi halálnak évfordulójára rendeznek ünnepséget Szigetváron, ennek során a török miniszterelnök-helyettes találkozik a magyar és a horvát államfőkkel, és átadja Recep Tayyip Erdogan elnök üdvözletét.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kiemelte a két ország bővülő gazdasági és kereskedelmi együttműködését. Beszámolója szerint csaknem 900 török diák tanul ma Magyarországon, 2014-ben észak-ciprusi érdekképviselet nyílt Budapesten és több mint félezer török vállalat működik Magyarországon. Az elmúlt években a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke jelzésértékűen emelkedett, 2015-ben már elérte a 2,8 milliárd dollárt, miközben több magyar vállalat is megvetette a lábát Törökországban, amely a második legnépszerűbb tengerparti üdülőhely a magyarok számára - közölte a miniszter. Mint hangsúlyozta, Magyarország bízik a keleti nyitásban és abban, hogy Törökország az EU kapujaként tekint hazánkra.

Varga Mihály a kerület országgyűlési képviselőjeként reményét fejezte ki, hogy a 2,5 milliárd forintból megvalósuló komplex felújítás új tartalommal bíró közösségi tér lesz Buda és a II. kerület életében. A 2017-re elkészülő beruházással a környék újabb része válik rendezetté és otthonosabbá - hangsúlyozta.

Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere emlékeztetett: 1541. szeptember 2-án halt meg Gül Baba, a szent életű török dervis, sírja azóta is a legnyugatibb és legészakibb török zarándokhely, melyet utoljára húsz éve újítottak fel.

A beruházás keretében nemcsak a síremlék, hanem annak teljes környezete is megújul, így az ide vezető utcák, az érintett közterületek, a vízelvezető-rendszer, valamint az egykori Wagner-villához tartozó teraszos kert is újjáépül.

Tizenkét sírkőmásolattal idézik meg az egykor ott lévő török temetőt, az emlékhely környezetében kávézót, múzeumot, közösségi tereket álmodtak meg, Gül Baba türbéje így remélhetőleg az ott élőknek és a turistáknak - köztük számos török vendégnek - is kedvelt helye lesz - mondta el Láng Zsolt.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×