INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 20. vasárnap
Friderika

képzőművészet

időjárás

kína

sziklafestmény

áradás

Ezeréves sziklafestményeket mosott el az özönvíz

InfoRádió / MTI

Áradások okoztak jelentős károkat őskori sziklarajzokban és -festményekben Északnyugat-Kínában, a Ninghszia-Huj autonóm terület Holan hegységében.

Az elmúlt öt napban lezúdult csapadék számos értékes képzőművészeti emléket rongált meg, amelyek 3-10 ezer évvel ezelőtt készültek. Egyeseket a sár és az iszap halványított el, másokat egyszerűen leradírozott az áramló víz, de vannak olyan sziklák is, amelyek a külső behatás miatt megrepedtek.

Egyelőre körülbelül tucatnyi, ábrákkal, jelentekkel díszített sziklát nem találnak.

A térségben a szakemberek - több száz kilométeres távon szétszóródva - mintegy 20 ezer sziklarajzot és -festményt vettek számba. Alkotóik egykori észak-kínai nomád törzsek tagjai voltak.

A festményeken a leginkább visszatérő motívumok az állatok, de embereket, járműveket, növényeket, bolygókat, ujjnyomatokat, valamint írásjegyeket és absztrakt alakzatokat is találni köztük. Az emberi alakokat vadászat, pásztorkodás, áldozat bemutatása, csaták, tánc és nemzés közben ábrázolták. Az állatok között előfordulnak tigrisek, leopárdok, szarvasok, birkák, marhák, lovak és tevék.

Az eső miatt létrejött erős sodrású vízfolyások okozta károk felmérése még zajlik a Holan hegységben.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018