eur:
394.43
usd:
370.69
bux:
66185.19
2024. április 16. kedd Csongor

Felavatták a Colosseum régi fényükben tündöklő külső falait

Befejeződött a római Colosseum külső falainak megtisztítása az évszázadok során rárakódott szennyeződéstől, a hajdani fényében ragyogó ókori amfiteátrumot pénteken avatta fel Matteo Renzi miniszterelnök és a felújítást finanszírozó magáncég vezetője.

A három évig tartó felújítás során 10 ezer négyzetméternyi homlokzati felületet tisztítottak meg aprólékos munkával a portól és a koromtól. Mivel a fal minden köve más, nem lehetett "nagyüzemi" módszert alkalmazni, minden elemet külön kellett renoválni. A felújítás alatt állványok fedték be a helyenként 52 méter magas falakat, miközben a látványosság fogadta a turistákat.

A renoválás eredményeként az évente hat és millió látogatót vonzó amfiteátrum visszanyerte eredeti sárgás-fehéres színét, amelyet az építéséhez használt mészkőféle, a travertínó ad neki.

A pénteki szemle során elégedettségét fejezte ki a végzett munkával Diego Della Valle olasz vállalkozó, a Tod's cipőmárka tulajdonosa, aki 25 millió euróval (7,5 milliárd forinttal) finanszírozta az antik műemlék helyreállítását. "Bebizonyítottuk, hogy az állam és a magáncégek kiválóan együtt tudnak működni az ország érdekében" - mondta az üzletember. A támogatásért cserébe a vállalkozó 15 éven át reklámozhatja cégét a Colosseum megújult homlokzatán.

Az olasz kulturális örökség megmentésére szolgáló példaként méltatta a Colosseum magánpénzből történt megújulását Matteo Renzi kormányfő, és hangoztatta, Olaszországban többé nem lehet kifogás a pénzhiány, a műemlékek helyreállításához rendelkezésre állnak a magán és állami források. A kormány 2014 óta adókedvezménnyel ösztönzi a műemlékek helyreállítását, és a program már látványos eredményeket hozott.

A következő - második - lépés az építményt övező rácsok és kapuk átépítése lesz, a tervek között szerepel egy látogatóközpont felállítása az amfiteátrum előtti téren, az aréna alatti termek és folyosók restaurálása, valamint a Colosseum új megvilágítása is.

A kormány 18 millió eurót különített el a renoválás második szakaszára, amelynek keretében helyreállítják az egykori küzdőporondot is oly módon, hogy a jövőben koncerteket és más kulturális rendezvényeket lehessen ott tartani, sőt megszelídített formában feleleveníthessék az egykori gladiátorküzdelmeket, az ókori rómaiak kedvenc szórakozását is.

A teljes helyreállítás 2018-ra készülhet el.

A Colosseum tavaly 6,6 millió látogatóval a világ második leglátogatottabb régészeti helyszíne volt a kínai Nagy Fal után.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×