INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Film készült a moszkvai Nagyszínház sötét kulisszatitkairól

InfoRádió / MTI
A moszkvai Nagyszínház (Bolsoj) sötét kulisszatitkaiba enged bepillantást új dokumentumfilmjében az HBO tévécsatorna: a Bolshoi Babylon című produkció központi figurája Szergej Filin, a balett-társulat 2013 januárban kénsavval megtámadott korábbi művészeti vezetője.

A legendás teátrum korábbi balettigazgatójának arcába 2013 januárjában fröcsköltek kénsavat, amelynek következtében részlegesen elvesztette látását.

A támadás megszervezésével a Bolsoj volt vezető táncosát, Pavel Dmitricsenkót vádolták meg, akinek büntetését 6 évről 5 és fél évre enyhítette tavaly márciusban a moszkvai városi bíróság. Az ügy rávilágított a Nagyszínházon belüli vad versengésre és megfélemlítésekre, amelynek a társulat egyes tagjai áldozatul estek.

Filin, aki egykor maga is a Nagyszínház vezető táncosa volt, szerződésének lejártáig, 2015 júliusáig volt a teátrum művészeti vezetője.

A tánc világába kalauzoló dokumentumfilmekkel ellentétben a Bolshoi Babylon nem mutat mást, csupán a balett árnyoldalát: a fizikai fájdalmat, a soványka fizetéseket és a tiszavirág életű karriereket. A produkció körbejárja a 2013-as támadás körülményeit, egyesével bemutatva az érintetteket, ám korántsem tünteti fel mártírként Filint.

Sőt, a filmben megszólalnak azok a táncosok, akik elfogultként és zsarnokként írják le az egykori művészeti vezetőt, rávilágítva a Filin és a Bolsoj 2013-ban kinevezett, rendteremtésre felkért vezérigazgatója, Vlagyimir Urin közötti feszültségre, amely a társulat irányításáról alkotott eltérő elképzeléseikből fakadt.

"Egyértelműen nem foglalunk állást: ennek a filmnek nincs közvetlen üzenete" - mondta Mark Franchetti társrendező és producer. Hozzátette: "ugyanakkor minél több időt töltöttünk az épületben, annál inkább világossá vált számunkra, hogy Filin mennyire megosztja az embereket saját társulatán belül".

Hónapokba telt, amíg a készítőknek sikerült rábírniuk Filint, hogy megszólaljon a kamerák előtt, a volt művészeti vezető végül "élete legfeltárulkozóbb interjúját adta", elismerve, hogy soha nem kellett volna elfogadnia a művészeti igazgatói posztot.

"Heteket, ha nem hónapokat töltöttünk az épületben anélkül, hogy egyetlen felvételt is készítettünk volna" - mondta a rendező Nick Read, hozzátéve, hogy a dokumentumfilm elsődleges célja annak kiderítése volt, hogy "mi teszi a Bolsojt egyedülállóvá és hogy magyarázatot adjon a savtámadás miértjére".

A Bolshoi Babylon-t decemberben vetíti az HBO az Egyesült Államokban.

A címlapról ajánljuk