eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kétezer éves színházat fedeztek fel Cipruson

Az időszámítás előtti III. században épített színházat fedezett fel Cipruson egy ausztrál régészcsoport, a ciprusi régészeti hivatal szerint ez a legrégebbi színházépület a földközi-tengeri szigeten.

A színházat Kr.e. 300-tól használták több évszázadon át, a 365-ben történt földrengésig.

Az ásatást a Sydneyi Egyetem régészeti csoportja végezte az UNESCO világörökségi listáján szereplő Néa Páfosz-i helyszínen a sziget délnyugati részén. A feltárások során egy nyolcméteres római kövesutat fedeztek fel, amely a színházba vezető főútvonal volt - olvasható a régészeti hivatal közleményében.

"Ennek az útnak a létezése igazolja, hogy Néa Páfoszt tipikus hellenisztikus stílusban építették. A színház területén talált számos gránitoszlop-darab a kövesút jelentőségéről árulkodik.

A közlemény szerint a Trójából származó gránitoszlopok ismertek a mediterrán oszlopsorok között. Nem meglepő, hogy Páfoszt, amely ebben az időben Ciprus fővárosa volt, római építészeti stílusban ékesítették.

Néa Páfosz, Afrodité szent városa a páfoszi romvárosban található, amelyben számos ókori görög rom látható, közötük a híres páfoszi mozaikok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×