eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Befejezi működését a műkincsvadászok tiszteletére létrejött alapítvány

Pénzhiány miatt befejezi működését a második világháború alatt eltűnt műkincsek visszaszolgáltatásával foglalkozó műkincsvadászok tiszteletére létrejött alapítvány.

A műkincsvadászcsoport egy második világháborús amerikai különítmény, amely a nácik által elrabolt műkincseket kutatta fel, a háború idején mintegy ötmillió műkincset mentettek meg. A csapat tiszteletére a 2007-ben hívta életre az alapítványt Robert Edsel. A Dallasban élő író The Monuments Men (Műkincsvadászok) címmel írt könyvet a szervezet munkájáról, a történetből George Clooney azonos címmel forgatott filmet 2014-ben.

Edsel elmondta, hogy az alapítvány október végén befejezi a munkát. A második világháború különleges egységének népszerűsítése, munkájának megismertetése a világgal az elmúlt tíz évben több mint hétmillió dollárba (1,8 milliárd forintba) került az alapítványnak, holott adományokból csupán 3,5 millió dollár jött össze. A hiányzó összeget Edsel saját, kőolajbányászatból származó vagyonából pótolta.

Csütörtökön Washingtonban Harry Ettlinger, az utolsó életben lévő műkincsvadász az egykor 345 tagú, nőkből és férfiakból állt egység nevében átveszi Washingtonban a kongresszus aranymedálját, amely az amerikai parlament kiemelkedő teljesítményért járó legmagasabb elismerése.

Az ünnepségen Ettlinger a különítmény több mint 200 hozzátartozója előtt mond beszédet. A zsidó Ettlinger és családja 1938-ban menekült az Egyesült Államokba a náci Németországból, majd onnét a háború vége felé, 19 évesen "műkincsvadászként" tért vissza.

"A Monuments Men mostantól örökké ismert és elismert lesz. Ami egykor egy volt a második világháború el nem mesélt történetei közül, mára nemzetünk történelmének egyik ünnepelt fejezetévé vált" - fogalmazott Kay Granger, a kongresszus tagja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×