eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Arthur Schnitzler hagyatéka Cambridge-ben marad

Arthur Schnitzler örökösei beleegyeztek abba, hogy a Cambridge-i Egyetem könyvtárában maradjon az osztrák író hagyatéka.

Michael Schnitzler, az író unokája közölte, hogy "jóvátételként jelképes összeget kaptak" az intézménytől.

1938-ban, a nácik bécsi hatalomátvétele után került Cambridge-be a gyűjtemény Schnitzler özvegye, Olga intézkedésére. Az író unokáit, Michaelt és testvérét, Peter Schnitzlert 77 éves késéssel ismerte el jogos örökösökként a könyvtár.

"Cambridge-i látogatásomkor saját magam győződhettem meg arról, hogy a kéziratok, levelek és iratok jó kezekben vannak és minden érdeklődő kutató számára elérhetőek" - fogalmazott Michael Schnitzler.

Az örökös szerint az archívum visszaadása kontraproduktív lenne, mivel jelenleg egy német-brit együttműködés keretében folyik Arthur Schnitzler 1905 és 1931 közötti irodalmi alkotásainak történelmi-kritikai digitális feldolgozása, amely még évekig fog tartani. A digitalizálás legnagyobbrészt az egyetemi könyvtárban zajlik.

Olga Schnitzler 1921-ben vált el férjétől, a tíz évvel később elhunyt Arthur Schnitzlertől (1862-1931). Mivel attól tartott, hogy a nácik megsemmisítik egykori férje hagyatékát, Cambridge-be vitette az iratokat, holott nem ő volt a jogos örökös. Az Egyesült Államokba menekült fia, Heinrich 1938 óta próbálta Amerikába vitetni a hagyatékot, a cambridge-i intézmény azonban megakadályozta ebben.

A jelenlegi jóvátételt az egyetem "a jogtalanságért kínálta, amelyet 1938-ban az örökség visszaadásának megtagadásával Heinrich Schnitzlerrel szemben elkövetett".

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×