INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

A finn rádió ismeretterjesztésként "sugározza" a Koránt

InfoRádió / MTI
A finn állami rádió hamarosan megkezdi az iszlám vallás szent könyve, a Korán finn nyelvű sugárzását - közölte a műsorszolgáltató.

A műsor a kulturális programokat és klasszikus zenét közvetítő Yle Radio One adásában hallható majd. Ezen a csatornán naponta kétszer keresztény vallásos program és vasárnaponként mise is elhangzik.

A március 7-én kezdődő új sorozatban 60 félórás adásban olvassák fel a Koránt.

A rádióállomás programigazgatója, Kaj Farm szerint nem vallási műsornak, hanem inkább az általános műveltség bővítésének szánják az új programot.

A finn fordítást Jaakko Hameen-Anttila professzor készítette, aki kiemelte: a Koránt nem csak részleteiben, hanem teljes terjedelmében bemutatják. Minden újabb részt beszélgetés előz meg a fordító és egy finnországi vezető imám, Anas Hajjar részvételével.

A zömmel protestáns keresztény Finnországban az iszlám kisebbségi vallásnak számít.

Az ország iszlám közössége üdvözölte a rádió kezdeményezését.

Az iszlám vallás Finnországba érkezett első hívei oroszországi tatárok voltak a 19. században. A jelenleg Finnországban élő mintegy 40 ezer muzulmán többsége 1990 után vándorolt be Afrikából és a Közel-Keletről. Mivel pénzügyileg nem megoldott az imámok képzése, a rádióadás ebben is segítséget nyújt a közösségnek.

A címlapról ajánljuk