eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Mégis eredetiek a hamisnak gondolt festmények

Joseph Mallord William Turner (1775-1851) angol romantikus festő eredeti festményének bizonyult az a három olajkép, amely fél évszázadon át porosodott a Cardiffi Nemzeti Múzeum raktárában.

A képek Gwendoline és Margaret Davies kollekciójából származnak, akik a 20. század elején kezdték gyűjteni a festményeket. 1951-ben a nővérek hat Turner-festményt hagyományoztak a cardiffi múzeumra, a műalkotásokat 1956-ban vizsgálták meg szakértők és közülük hármat hamisítványnak ítéltek. A képeket ily módon száműzték a raktárba, ahol több mint fél évszázadon át nem sokat törődtek velük, bár az 1960-as, 1970-es és 1980-as években is megvizsgálták őket, megítélésük azonban nem változott - olvasható a BBC News hírei között (http://www.bbc.co.uk/news/uk-wales-19698006).

Az olajfestményekre Beth McIntyre kurátor figyelt fel, akit tíz évvel ezelőtt alkalmazott a cardiffi múzeum. Kezdeményezésére a vásznakat röntgenvizsgálatnak vetették alá, de vizsgálták infravörös fényben, és elemezték a festéket is. A legújabb módszereknek köszönhetően végül is bebizonyosodott, hogy A világítótorony fénye című festmény, valamint a Margate városának környékét és a margate-i hullámtörőt ábrázoló képek eredetiek.

"A vizsgálatok alátámasztották, hogy a felhasznált anyagok egybeesnek a Turner által alkalmazott anyagokkal" - hangsúlyozta Philip Mould nemzetközi műkereskedő, aki részt vett a vizsgálatokban.

A képek, amelyeket mindössze néhány ezer fontra becsültek, akár milliós értéket is képviselhetnek, ám Beth McIntyre szerint nagy valószínűséggel sohasem adják el a festményeket, amelyeket a Cardiffi Nemzeti Múzeumban mostantól lehet megtekinteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×