eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Zentai: Nem áldozott még le a nyomtatott könyv napja

Magyarországon elsősorban az oktatásban várható az e-könyvek elterjedése - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke. Zentai Péter László hozzátette: az új piacok - például Kína és Korea - megjelenése emberek újabb milliárdjaihoz juttathatja el a könyveket.

A nyomtatott könyvnek messze nem áldozott le a napja - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke. Zentai Péter László emlékeztetett arra, hogy már tíz éve is beszéltek erről a veszélyről a digitalizáció kapcsán, de a könyvkiadásban a papír alapú kiadványok döntő primátusa megmaradt.

Ez a terület ráadásul nem szűkül, éppen ellenkezőleg: a fejlődő világ jelentős gazdasági, társadalmi, kulturális előretörése okán még bővül is. A harmadik világ ugyanis a fordított művek hihetetlenül nagy a felvevő piaca.

Ami az e-könyveket illeti, Zentai Péter László úgy véli: nem fékezi senki az elterjedésüket a magyar piacon, ahogyan azt sokan vélik. A helyzet inkább az, hogy az e-könyvek és -olvasók iránt Magyarországon nincs olyan érdeklődés, amelyik ösztönözné a kiadókat és kereskedőket.

Ugyanakkor kétségbevonhatatlan a digitális könyv jövője - tette hozzá. Olyan fejlett, számítástechnikával jól ellátott országokban, ahol az e-könyvnek már évtizedes hagyománya van - mint az Egyesült Államok vagy Dél-Korea - a piaci részesedése már megközelíti a tíz százalékot.

Magyarországon is vannak nyomai a fejlődésnek, hiszen a felsőoktatásban már majdnem minden diák laptopon olvassa a szakmai anyagokat - nem mindig legálisan, mérhetetlen károkat okozva a szerzőknek és a kiadóknak - figyelmeztetett Zentai Péter László, aki szerint az e-könyv először az oktatásban lesz nélkülözhetetlen Magyarországon.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×