eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A torinói ló is versenyben az Európai Filmdíjért

Európai Filmdíjra nevezték Tarr Béla A torinói ló című filmjét, a rangos elismerésre Jerzy Skolimowski magyar koprodukcióban készült munkája, az Essential Killing című film is esélyes.

A nevezésekről az Európai Filmakadémia legtöbb tagját tömörítő húsz ország tagsága döntött közvetlen szavazással. A nevezett 45 film közül a Filmakadémia csaknem 2500 tagja választja majd ki az egyes kategóriák jelöltjeit. A jelöléseket november elején, a sevillai filmfesztiválon hozzák nyilvánosságra - közölte hétfőn a Magyar Filmunió az MTI-vel.

A nevezettek között szerepel az Egy jobb világ című dán dráma, amely idén elvitte a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját, A négy Oscar-díjas A király beszéde című brit produkció, Aki Kaurismäki Cannes-ban a kritikusok díját elnyert Le Havre című drámája, a román Loverboy, Lars von Trier Melankólia című munkája, Pedro Almodóvar A bőr, amelyben élek című thrillere és a belga Dardenne testvérek Srác a biciklivel című filmje is - olvasható a Filmakadémia honlapján (www.europeanfilmacademy.org.)

Az Európai Filmdíjakat december 3-án adják át Berlinben.

Tarr Béla nyolcadik játékfilmje, A torinói ló nemzetközi koprodukcióban, a T.T. Filmműhely, a francia MPM Film, a svájci Vega Film és a német zero Fiction közreműködésével született. Az idén Oscarra is nevezett produkció korábban elnyerte a Berlinale nagydíját, valamint a filmkritikusok díját és a jelenleg zajló Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is vetítik.
A lengyel rendező, Jerzy Skolimowski filmjét a legutóbbi Titanic Filmfesztiválon láthatta a budapesti közönség. A lengyel-ír-norvég-magyar koprodukciós thriller munkálataiban a Berger József vezette Mythberg Films vállalt szerepet. Az Essential Killing (Ölésre ítélve) tavaly a velencei filmfesztiválon a zsűri különdíját kapta, a főszereplő, Vincent Gallo pedig a legjobb színész díját vehette át.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×