eur:
387.05
usd:
358.72
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Gerendai: Minden akadály elhárult a Sziget fesztivál elől

A Prodigy, a Chemical Brothers és Prince - a Sziget fesztivál ügyvezető igazgatója szerint ezek azok a fellépők, akikre a hétfőn kezdődő fesztivál idei kínálatából a hazai és a külföldi közönség egyaránt kíváncsi. Gerendai Károly az arról is beszélt, hogy minden akadály elhárult az idei, történetében immár 19. rendezvény megtartása elől.

"Sajnos még mindig jelentős az eltérés a hazai és a külföldi fiatalok zenei ízlésében. A szerdán koncertező Interpol és Pulp vagy a vasárnap zenélő Manic Street Preachers és White Lies inkább a külföldi fesztiválozók számára vonzó név" - fogalmazott Gerendai Károly. Hozzátette ugyanakkor, hogy az idén - látva a közönség összetételének az alakulását - nagyobb hangsúlyt fektettek az Európában kurrens előadók meghívására.

Az idén is a hollandok képviseltetik magukat a legnagyobb számban a Sziget fesztiválon. A Sziget Kulturális Szervezőiroda ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy elővételben nagyjából ugyanannyi bérlet fogyott, mint tavaly, ám változatlanul egyre több hetijegyet vásárolnak a határainkon túl, míg idehaza csökkent az egész hétre bérletet vásárlók száma. A legtöbben - mintegy tízezren - Hollandiából érkeznek, de jelentős számban jönnek Franciaországból, Németországból, Olaszországból és Angliából is.

A magyar bérletvásárlók számának csökkenése mögött az állhat, hogy a hazai fesztivál-látogatók inkább egy-egy napra látogatnak ki. Sokan arra panaszkodnak, hogy túl sok a külföldi, egyre kevésbé érzik "magyarnak" a fesztivált - mondta Gerendai Károly egy kérdőíves felmérés eredményére hivatkozva. Szerinte a napijegyek eladásában a hazai vásárlók fognak túlsúlyba kerülni.

Panaszkodnak az árakra

Megjegyezte, hogy itthon sokan panaszkodnak az árakra, bár a tapasztalatok szerint nem ez a fő probléma.

"A hazai diákoknak például féláron adjuk a jegyet, mégsem jönnek tömegesen, miközben a drágább Balaton Soundra vagy a VOLT Fesztiválra megvették a belépőket" - mondta az ügyvezető igazgató. Hangsúlyozta, hogy a Sziget az említett fesztiváloknál több programot kínál.

Az idén sokkal hosszabb idő és több egyeztetés kellett a végleges program kialakításához, mint a korábbi években. Gerendai a nehézségek közül felidézte, hogy öt héttel a fesztivál kezdete előtt az azóta elhunyt sztárénekes, Amy Winehouse menedzsmentje lemondta a magyarországi koncertet, és az énekest "szinte lehetetlen" volt ilyen rövid idő alatt azonos kaliberű sztárral pótolni.

Az idei legnagyobb sztárfellépővel a tárgyalások elhúzódása okozott némi problémát, mivel Prince-nek kizárólagos szerződése volt a közép- és kelet-európai térségre egy őt meghívó lengyelországi fesztivállal. Gerendai Károly megjegyezte, hogy több neves zenekar az augusztus elejei időpont miatt nem tudta vállalni a Szigetes fellépést.

Fesztiváldömping

"Sajnos a jelentős európai fesztiválok többsége június 20. és július 20. között, vagy augusztus vége felé zajlik. A köztes időszakban sokan átmennek Amerikába vagy Japánba, de nem ritka, hogy ilyenkorra időzítik a nyári családi pihenésüket. Egyetlen fesztivál miatt nem szervezik át a nyári programjukat a sztárok" - mondta.

Idén a rendezvény vizuális megújítására jelentős energiát és pénzt fordítottak. Megújult a nagyszínpad, amihez új, a korábbinál jóval nagyobb kivetítők is érkeztek. Sátor helyett idén nagyszínpad épül a rock és metál zenekarok számára, és új helyszín lesz az Európa Színpad, ahol a "nulladik" napon például a Sziget által szervezett európai tehetségkutató győztes zenekarai lépnek fel.

A "vizuális ingerek" közül az igazgató kiemelte a mintegy harminc méter magas Vodafone-tornyot, amely programhelyszínként is működik. Leszögezte: a torony megépítése elől minden akadály elhárult, néhány helyen azonban módosítani kellett az eredeti terveken. Az igazgató szólt arról is, hogy javítottak a fesztivál közvilágításán, valamint növelték a vizesblokkok kapacitását.

A szervezők az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt fektetnek a közbiztonságra. Felállítanak például egy "operatív irányítási központot" az összes illetékes hatóság és szervezet közreműködésével, valamint a fiatalkorú látogatók számára megkülönböztető karszalagot vezetnek be, ezzel is segítve a vendéglátósok munkáját.

A fesztivál ideje alatt a Sziget fontosabb útvonalait a híres zenészekről nevezik el, hogy könnyebb legyen a tájékozódás. Lesz például John Lennon körút, Kurt Cobain köz, Janis Joplin fasor.

"A legkorábban érkezőknek egy elkerített helyen biztosítjuk a sátorverés lehetőségét, hiszen hétfőn, a mínusz egyedik napon a fesztivál még építési területnek számít" - tette hozzá az igazgató. Kitért arra is, hogy a Szigeten tavaly még alternatív fizetési lehetőségként próbálták ki a fesztiválkártyás rendszert, ami az idén már kizárólagos fizetési módként jelent meg a vidéki rendezvényeiken. Szerinte a rendszer jól vizsgázott, ezért nem számítanak fennakadásra, de természetesen készen állnak arra is, hogy probléma esetén azonnal visszaálljanak a készpénzfizetésre.

Címlapról ajánljuk
Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Lefelezik az iváncsai akkumulátorgyár dolgozóinak létszámát, igaz, a dél-korai SK Innovation üzemében csak a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg – mondta az InfoRádióban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Fónagy János parlamenti államtitkár közölte: az elküldött dolgozók máshol kapnak munkát, a megélhetésük biztosított lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×