INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Különleges Krisztus-portrékat mutat be a Louvre

InfoRádió / MTI
Már kortársai között is nagy feltűnést keltett Krisztus-ábrázolásaival Rembrandt: a holland festő alkalmazott elsőként élő modellt. Ebben a témában készült festményeit, fametszeteit és rajzait mutatja be csütörtöktől Rembrandt és a Krisztus-alakok című kiállításán a párizsi Louvre.

Rembrandt van Rijn (1606-1669) 1648 körül festette a Krisztusfejnek is nevezett Valóság alapján festett Krisztus című festményét. "Rembrandt megújította a Jézus-ábrázolást" - mondta el Blaise Ducos, a kiállítás kurátora. A tölgyfára felvitt képpel a festő nemcsak az antik szépségideálról alkotott elképzelésekkel szakított: festménye fordulópontot jelentett a zsidók és a zsidóság tekintetében.

A művész több festményt és tanulmányt készített a Jézus-portrékhoz. A július 18-ig látható tárlaton először lesz együtt látható a Krisztus-fejjel egy sorozata.

A kiállított tárgyak között bemutatják Albrecht Dürer, Andrea Mantegna és Lucas van Leyden festményeit is.

A tárlat az Egyesült Államokban augusztus 3. és október 30. között a Philadelphia Musem of Artban, november 20. és február 12. között pedig a Detroit Institute of Artban lesz látható.

A címlapról ajánljuk