eur:
390.97
usd:
366.67
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Egyre több a titka Mona Lisának

Előbb titokzatos mosolya, most pedig a szemébe karcolt szimbólumok jelentését igyekeznek megfejteni a kutatók. Minél idősebb, annál több a rejtély Mona Lisa körül.

Valóban üzenni akart képével da Vinci? Átalakított önarcképét festette-e meg a mester, vagy valóban Lisa del Giocondo ült neki modellt? Ezekre a kérdésekre továbbra sincs kielégítő válasz, most pedig egy újabb talány körvonalazódik, olasz kutatók ugyanis titokzatos szimbólumokat fedeztek fel az alkotáson - amelyek azonban lehetnek talán egyszerű karcolások is.

A jelekre a kulturális örökséget felügyelő hivatal munkatársai figyeltek fel. "A szimbólumok szabad szemmel nem láthatók, de nagyító alatt előtűnnek" - mondta Silvano Vincenti, a szervezet elnöke. A festményen szereplő alak jobb pupillájába két betűt karcolt valaki, talán da Vinci; lehet ez a rövid monogramja is. Jeleket a bal szemben is láttak a kutatók, ám megfejteni nem tudták azokat.

A nagyítóval végzett vizsgálatkor a háttérben látható híd ívén vagy a 72-es szám, vagy egy L betű és a 2-es látható. Ezt sem lehet tökéletesen kivenni. "A kép csaknem ötszáz esztendős, így már nem olyan éles és tiszta, mint amikor elkészült. Az elvégzett előzetes vizsgálatok eredményei alapján azonban biztosak vagyunk abban, hogy nem hibákról van szó, a jeleket az alkotó helyezte el a festményen" - magyarázta Silvano Vincenti.

A hivatal vezetője emlékeztetett: da Vinci különösen sokat dolgozott a Mona Lisaként elhíresült alkotáson, és életének utolsó éveiben mindenhová magával vitte a képet. Az is ismert, hogy a mester szerette a titokzatos dolgokat, és más munkáiban szimbólumokba kódolt üzeneteket adott közre.

Silvano Vincenti tagja annak a csoportnak, amely da Vinci exhumálásáért kampányol. A tagok a polihisztor arckoponyájának rekonstrukciójával arra a kérdésre szeretnének választ kapni, vajon valóban önarckép-e a festmény.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 29. 19:47
×
×
×
×