eur:
390.93
usd:
366.73
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Kiderült: ez az élet értelme!

A buli, a küzdelem, az egyéni útkeresés, avagy egy saját életünkön túli cél, esetleg Isten dicsőítése? - az élet értelméről az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány szervezésében Hankiss Elemér szociológus beszélgetett Szabó Lajossal, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektorával.

Sokaknak nem adatik meg, hogy érezhessék: tevékenységük értéket jelent mások számára - kezdte hozzászólását a Petőfi Irodalmi Múzeumban az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány által szervezett, az élet értelméről szóló beszélgetésen Szabó Lajos, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora, aki a maga számára meglepőnek nevezte, hogy az élet értelme a mai fiatal generáció számára majdhogynem egyet jelent a bulival.

Szabó Lajos ezzel szemben a saját életén kívül állók tiszteletében és szeretetében látja a lét értelmét, mint mondta: a buli is akkor szép, ha ez a kettő meg tud valósulni.

Hankiss Elemér szociológus azonban úgy véli, hogy minden ember külön világ a kérdést tekintve. "Mindenki - tudja, vagy nem tudja - az egész életén keresztül küzd azért, hogy megtalálja, mi az értelme annak, hogy itt van egy pár évtizedig" - fogalmazott.

A szociológus felvetette, hogy ha Isten önmagában teljes és tökéletes, akkor miért teremtette az embert? Erre Szabó Lajos válaszolt: azért, hogy az ráeszméljen a teremtett világra, és - ha úgy tetszik - bánjon vele. Ekképpen léte értelme a küzdelem az örömért, vagy akár a fejlődésért.

Ezzel azonban Hankiss Elemér nem elégedett meg, és feltette a kérdést: Isten a teremtés során kísérletezett-e, hiszen amikor azt látta, hogy valami nem jó, özönvízzel akarta elpusztítani a művét. Szabó Lajos szerint azonban, bár Isten tökéletes, az ember nem az, így csiszolgatni, alakítani kellett, ám a pusztulásban - az egyén életében is - benne van a megújulás.

A kérdéseket boncolva a pillangó effektus és a gondviselés érintésével a beszélgetés eljutott az életút-elemzéshez.

Hankiss Elemér úgy gondolja, erre minél gyakrabban vissza kell térni. "Jobb-e, vagy rosszabb a világ akkor, amikor elhagyom, ahhoz hasonlítva, amikor beléptem ebbe a világba?" - tette fel a kérdést.

Szabó Lajos ehhez hozzátette, hogy jobban kellene figyelnünk az idősebb nemzedék bölcsességére. "Nem a képzett hittantanár tartja a legjobb hittanórát. Amikor a nagyszülő, vagy a dédszülő az unokával vagy a dédunokával beszélget, az egy egész különleges világ" - példálózott.

Hankiss Elemér még szólt a többi között a szerelem, és egymás teljes elfogadásának élményéről, majd nyitva hagyta a saját életének értelmére vonatkozó kérdést, Szabó Lajos pedig úgy látta, hogy ma csak úgy éri meg keresztyénnek lenni, ha a templom falain kívülre is eljut a Biblia legegyszerűbb mondata az Újszövetségből: ne félj!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 29. 19:47
×
×
×
×