eur:
387.99
usd:
361.75
bux:
68887.83
2024. május 9. csütörtök Gergely

Mikszáth Fekete városai

Mikszáth Fekete városai címmel a száz évvel ezelőtt elhunyt író utolsó regényét, és Mikszáth Kálmán polgáriasodással kapcsolatos gondolatait mutatja be a Petőfi Irodalmi Múzeum ma nyíló kiállítása.

Mint Császtvay Tünde kurátor elmondta, a kiállítás a címével is jelezni kívánja, hogy nem az egész életműre koncentrál, ehelyett A fekete várost, Mikszáth 1910-ben befejezett utolsó regényét kutatja új nézőpontból. A tárlat két terme többek között az értékváltás témáját vizsgálja a történet Rákóczi-kori fikciós terében, illetve a megírás idejében. "Egymást magyarázza a két tér" - fogalmazott az irodalomtörténész.

A Magyar Tudományos Akadémia munkatársa kiemelte: Mikszáth nem pusztán a Tót atyafiak írója, nemcsak anekdotáiért érdemes olvasni, hiszen a száz éve elhunyt szerző a mai kor bizonytalanságaira is felel.

A fekete város a Rákóczi-kori Lőcsét festi meg sötét színekkel, miközben erős áthallásokkal a XX. század eleji új világot, a modern kor eljövetelét is sötétre színezi - szólt a regényről.

"Az 1890-es évektől ez a közérzet nagyon jellemző nemcsak Mikszáth írásaira, hanem az egész országra: valami elkezd ropogni, töredezni. Kétségessé válik, hogy mi a jó és mi a rossz, hogy van-e abszolút igazság, ahogy a fizikában is megjelenik a relativitáselmélet az idővel kapcsolatban" - vázolt fel korképet a kurátor.

Császtvay Tünde elmondása szerint a rendezők ezt a bizonytalanságérzetet kívánják bemutatni, rengeteg olyan tárggyal és szimbólummal, amelyek így, együtt még nem voltak láthatók: a sok száz kiállított Mikszáth-relikvia és egyéb tárgy 16 gyűjteményből érkezett a PIM-be.

Az erős szimbolikára épülő, két történelmi korszak emlékeit egy történet kereteibe helyező tárlat kiállítás 2011. május 31-ig tekinthető meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Feloszlatták a palesztinbarát tábort Bécs leghíresebb egyetemén

Lépett az osztrák rendőrség
Feloszlatták a palesztinbarát tábort Bécs leghíresebb egyetemén

Az amerikai egyetemi tüntetések mintájára tartottak palesztinbarát megmozdulásokat több európai ország, köztük Ausztria egyetemein. Aktivisták hétfőn kontinens egyik legrégebbi egyetemének számító bécsi egyetem (Universität Wien) udvarán létesítettek palesztinbarát tiltakozó tábort, amelyet a rendőrség csütörtökre virradó éjjel feloszlatott.

A kínai elnök már az Oroszlános udvarban

Katonai ceremóniával fogadták Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát csütörtökön a budai Vár Oroszlános udvarában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×